ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Εντείνει η ΑΑΔΕ το «κυνήγι» μεγαλοοφειλετών του Δημοσίου

Εντείνει η ΑΑΔΕ το «κυνήγι» μεγαλοοφειλετών του Δημοσίου
EUROKINISSI/ΘΑΝΑΣΗΣ ΚΑΛΛΙΑΡΑΣ

 Ακίνητα μεγαλοοφειλετών του Δημοσίου ετοιμάζεται να βγάλει στο σφυρί η Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων (ΑΑΔΕ).

Πολυτελείς κατοικίες με πισίνες, μεζονέτες πολλών τετραγωνικών, επαγγελματικά ακίνητα, αλλά και άλλους είδους περιουσιακά στοιχεία πρόκειται να βγουν σε πλειστηριασμό, σε μια προσπάθεια και τα έσοδα του κράτους να αυξηθούν, αλλά και να περάσει το μήνυμα ότι δεν είναι δυνατόν κάποιος να χρωστά εκατομμύρια ευρώ και να νομίζει ότι βρίσκεται στο απυρόβλητο.

Μια κύρια κατοικία οφειλέτη για να μη βγει στον πλειστηριασμό θα πρέπει να μην ξεπερνά σε αντικειμενική αξία τα 200.000 ευρώ, αν πρόκειται για άγαμο, και τα 250.000 ευρώ, αν πρόκειται για έγγαμο χωρίς παιδιά.

Στην περίπτωση τετραμελούς οικογένειας, το όριο αντικειμενικής αξίας κάτω από την οποία προστατεύεται η πρώτη κατοικία του οφειλέτη ανέρχεται σε 300.000 ευρώ. Βασική προϋπόθεση, ο ληξιπρόθεσμος οφειλέτης να μην έχει κανένα άλλο ακίνητο στο όνομά του, δηλαδή η πρώτη κατοικία του να είναι το μοναδικό ακίνητο του φορολογουμένου. Μόνο υπό αυτή την προϋπόθεση δεν θα βγει το σπίτι σε πλειστηριασμό.

Η εφορία μπορεί να κατάσχει καταθέσεις, κινητά και ακίνητα για χρέη άνω των 500 ευρώ καθώς και την κινητή περιουσία του οφειλέτη, όπως είναι για παράδειγμα τα αυτοκίνητα, σκάφη αναψυχής, έργα τέχνης, κοσμήματα - τιμαλφή. Ωστόσο, δεν μπορεί να κατάσχει πράγματα προσωπικής χρήσης του οφειλέτη και της οικογένειάς του.

ΜΗΝ ΤΑ ΧΑΣΕΤΕ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ