Χιλιάδες επιστροφές φόρου θα συμψηφιστούν με τον ΕΝΦΙΑ
Πηγή: EUROKINISSI/ΘΑΝΑΣΗΣ ΚΑΛΛΙΑΡΑΣ

Αν και οι φορολογούμενοι με χρεωστικά εκκαθαριστικά θα πρέπει έως τις 31 Ιουλίου να καταβάλουν την πρώτη δόση του φόρου που τους αναλογεί, το Δημόσιο από την πλευρά του δεν δείχνει τα ίδια αντανακλαστικά στην επιστροφή του φόρου που εκείνο οφείλει.

Για ακόμη μια χρονιά η Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων (ΑΑΔΕ) θα ταυτίσει χρονικά τις επιστροφές φόρου με την εκκαθάριση του Ενιαίου Φόρου Ιδιοκτησίας Ακινήτων (ΕΝΦΙΑ), δηλαδή θα τις δρομολογήσει για τις αρχές Σεπτεμβρίου.

Πέρυσι χιλιάδες φορολογούμενοι που περίμεναν να εισπράξουν επιστροφή φόρου εισοδήματος και ταυτόχρονα είχαν την υποχρέωση πληρωμής ΕΝΦΙΑ έλαβαν στις αρχές Σεπτεμβρίου ένα μήνυμα ηλεκτρονικής αλληλογραφίας (e-mail) με το οποίο η ΑΑΔΕ τους ενημέρωνε ότι προχώρησε σε συμψηφισμό της οφειλής τους από το φόρο ακινήτων με την επιστροφή φόρου που δικαιούνταν.

Καθώς ο νόμος επιτρέπει στην ΑΑΔΕ να προεισπράττει μέρος ή όλον τον ΕΝΦΙΑ προχωρώντας σε συμψηφισμό επιστροφών φόρων με μελλοντικές οφειλές, έτσι και εφέτος χιλιάδες φορολογούμενοι θα χάσουν τη δυνατότητα καταβολής του ΕΝΦΙΑ σε έως και πέντε δόσεις και θα τον καταβάλουν ουσιαστικά εφάπαξ.

Σε κάθε περίπτωση, φορολογούμενοι με πιστωτικά εκκαθαριστικά που δεν πληρώνουν ΕΝΦΙΑ θα λάβουν κανονικά την επιστροφή φόρου εφόσον δεν έχουν υποχρέωση πληρωμής κάποιου άλλου φόρου ή οφειλής που θα μπορούσε να συμψηφιστεί με το επιστρεφόμενο ποσό.

Πέρυσι ο αριθμός των φορολογουμένων για τους οποίους πρόεκυψε επιστροφή φόρου ανήλθε στο τέλος της εκκαθάρισης στους 975.513, με το συνολικό ποσό των πιστωτικών εκκαθαριστικών να ανέρχεται στα 374 εκατ. ευρώ ή σε μέση επιστροφή φόρου 384 ευρώ ανά εκκαθαριστικό. Ο ίδιος αριθμός πιστωτικών εκκαθαριστικών αναμένεται να προκύψει και εφέτος μετά την ολοκλήρωση της εκκαθάρισης.

Διαβάστε επίσης