ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Νέες συστάσεις από την ευρωζώνη για τις συντάξεις

Νέες συστάσεις από την ευρωζώνη για τις συντάξεις
Reuters

Νέες συστάσεις προς την ελληνική κυβέρνηση να μην εκπέμπει «λάθος» μηνύματα στο μέτωπο του ασφαλιστικού και της κατάργησης της προσωπικής διαφοράς αναμένεται να σταλούν σήμερα από αξιωματούχους της ευρωζώνης.

Αξιωματούχοι των θεσμών και της ευρωζώνης απορούν με το γεγονός πως πριν ακόμη αποφασιστεί η εκταμίευση της τελευταίας δόσης του προγράμματος του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας (ESM) – αναμένεται να γίνει την Παρασκευή 13 Ιουλίου – η ελληνική πλευρά αφήνει ανοικτό το ενδεχόμενο αναστροφής ψηφισμένων μεταρρυθμίσεων.

Χθες, το σενάριο της μη περικοπής των συντάξεων επανήλθε στο προσκήνιο μέσω της υπουργού Εργασίας Έφη Αχτσιόγλου, η οποία μιλώντας στο ΣΚΑΪ εμφανίσθηκε αισιόδοξη ότι τελικά θα καταστεί εφικτή η διάσωση της προσωπικής διαφοράς. «Μετά την ολοκλήρωση του προγράμματος, στις 20 Αυγούστου, η κυβέρνηση θα εξετάσει τα δεδομένα και θα προβεί στις απαραίτητες κινήσεις», ανέφερε σχετικά η υπουργός. Επανέλαβε δε πως η μείωση των συντάξεων μέσω της κατάργησης της προσωπικής διαφοράς ψηφίστηκε λόγω της επιμονής του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείο και ήταν ένα αχρείαστο μέτρο.

Πάντως, οι θεσμοί, αλλά και οι κυβερνήσεις χωρών όπως η Γερμανία και η Ολλανδία, δεν θεωρούν αχρείαστες τις σχετικές περικοπές. Στη βάση αυτή πληροφορίες από τις Βρυξέλλες αναφέρουν πως εντός της ημέρας θα υπάρξει νέα τοποθέτηση αξιωματούχου της ζώνης του ευρώ που θα κλείνει οριστικά το ζήτημα και θα επαναλαμβάνει εν πολλοίς τη θέση του επικεφαλής του EuroWorking Group, Χανς Φάιλμπριφ ο οποίος απέρριψε κάθε συζήτηση για μη περικοπή των συντάξεων, λέγοντας πως «οτιδήποτε άλλο θα είναι αυτοκαταστροφικό»!

Με τον τρόπο αυτό θα μπει «πάγος» και σενάρια που διακινούνται από το Μέγαρο Μαξίμου και την ηγεσία του υπουργείου Εργασίας και αναφέρουν πως στην χειρότερη των περιπτώσεων η ΕΕ θα συναινούσε σε μια εξαμηνιαία αναστολή του μέτρου έως τη διεξαγωγή των εθνικών εκλογών του 2019.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ