ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Ανατροπές για όλους τους φορολογουμένους έως τον Φεβρουάριο

Ανατροπές για όλους τους φορολογουμένους έως τον Φεβρουάριο
Ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Τρύφωνας Αλεξιάδης ΑΠΕ-ΜΠΕ

Τα πάνω κάτω θα επέλθουν μέσα στις επόμενες 60 ημέρες στη φορολογία φυσικών και νομικών προσώπων, των αγροτών και των ακινήτων με τις φορολογικές αλλαγές που σχεδιάζει η κυβέρνηση.

Μέσα στο επόμενο δεκαήμερο το υπουργείο Οικονομικών σχεδιάζει να φέρει στη Βουλή τις διατάξεις νόμου για την οικειοθελή αποκάλυψη αδήλωτων κεφαλαίων, τη σύνδεση του αφορολογήτου με τη χρήση πλαστικού χρήματος και το περιουσιολόγιο.

Τον Ιανουάριο θα παρουσιαστεί η ενιαία κλίμακα φορολογίας που θα ισχύσει για τα εισοδήματα από όλες τις πηγές και θα διαθέτει πολλά κλιμάκια με το ανώτατο να είναι στο 60%. Σε αυτή την κλίμακα θα ενσωματώνεται η έκτακτη εισφορά αλληλεγγύης. Συνεργάτες του αναπληρωτή υπουργού Οικονομικών Τρύφωνα Αλεξιάδη καθησυχάζουν ότι δεν θα υπάρξει κανένας αιφνιδιασμός, ενώ διαρρέουν ότι συζητείται με τους θεσμούς το ενδεχόμενο καθιέρωσης ενός χαμηλού αφορολογήτου και για τους ελεύθερους επαγγελματίες.

Τον επόμενο μήνα θα επέλθουν και οι αλλαγές στα ενοίκια, καθώς από τον Φεβρουάριο σχεδιάζεται να αρχίσει η υποβολή των φορολογικών δηλώσεων. Η διάταξη για τα ενοίκια η οποία προέβλεπε αύξηση του συντελεστή από το 11% στο 15% (για εισοδήματα έως 12.000 ευρώ) και από το 33% στο 35% (για εισοδήματα από ενοίκια άνω των 12.000 ευρώ) κατατέθηκε στη Βουλή τον Οκτώβριο αλλά αποσύρθηκε με την προσδοκία ότι θα μπορέσει να αντικατασταθεί από μια περισσότερο προοδευτική κλίμακα του ίδιου δημοσιονομικού αποτελέσματος, ενδεχομένως και με ένα μικρό αφορολόγητο. Μέχρι σήμερα, το υπουργείο Οικονομικών δεν έχει βρει το ισοδύναμο των 140 εκατ. ευρώ.

Τον Ιανουάριο θα πρέπει να ψηφιστούν και οι αυξήσεις των συντελεστών φόρου για τους αγρότες, οι οποίες έχουν ενσωματωθεί στο Μνημόνιο. Από το 13% φέτος στο 20% το 2016 και στο 26% το 2017. Το υπουργείο Οικονομικών δεν έχει δείξει μέχρι σήμερα διαθέσεις υπαναχώρησης έναντι των συγκεκριμένων δεσμεύσεων για τα ενοίκια που έχουν αναληφθεί με το Μνημόνιο, ενδέχεται όμως το θέμα να αντιμετωπιστεί συνολικά τον Φεβρουάριο, όταν θα αρχίσει να διαμορφώνεται το νέο τοπίο σαρωτικών αλλαγών στη φορολογία εισοδήματος.

Αφού ξεκαθαρίσει το τοπίο με τη φορολογία εισοδήματος θα ακολουθήσει ο αντικαταστάτης του ΕΝΦΙΑ και η προσαρμογή των αντικειμενικών αξιών στο ύψος των εμπορικών. Είναι αμφίβολο πάντως το αν οι αγοραίες τιμές θα αποτελέσουν τη βάση υπολογισμού και του νέου φόρου ακινήτων. Επικρατέστερο σενάριο είναι ο νέος φόρος να υπολογιστεί με τις στρεβλές αντικειμενικές του 2007, καθώς σε άλλη περίπτωση θα είναι αδύνατο για την κυβέρνηση να εισπράξει 2,650 δισ. ευρώ σε ετήσια βάση από αυτόν.

Τα δέκα νέα μέτρα του ΥΠΟΙΚ

Ο Τρύφων Αλεξιάδης, μιλώντας σε εκδήλωση του ΟΕΕ ανακοίνωσε ότι το Υπουργείο Οικονομικών προωθεί δέκα νέες παρεμβάσεις στο φορολογικό σύστημα.

1. Θέσπιση κινήτρων για εθελοντική αποκάλυψη αδήλωτων εισοδημάτων και εσόδων. Το νομοσχέδιο αναμένεται να κατατεθεί εντός της επόμενης εβδομάδας.

2. Εντός Δεκεμβρίου οι φορολογούμενοι θα κληθούν να καταθέσουν δήλωση στο ηλεκτρονικό περιουσιολόγιο.

3. Μικρές διαφοροποιήσεις στις φορολογικές κλίμακες του 2015

4. Νέες παρεμβάσεις εντός Φεβρουαρίου για τη φορολογία εισοδήματος φυσικών και νομικών προσώπων.

5. Μέτρα πάταξης του λαθρεμπορίου καπνού και καυσίμων.

6. Αντικατάσταση του ΕΝΦΙΑ

7. Νέα μορφή της Γενικής Γραμματείας Δημοσίων Εσόδων

8. Δυνατότητα εξυπηρέτησης του πολίτη μέσω τηλεφωνικού κέντρου και διαδικτύου για τις συναλλαγές που αυτή τη στιγμή γίνονται στην εφορία

9. Καθιέρωση αγοραίων τιμών αντί των αντικειμενικών για τον υπολογισμό των φόρων στα ακίνητα.

10. Συμβούλιο φορολογικής πολιτικής για αποτελεσματικό διάλογο.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ