ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Καθυστερεί η πλατφόρμα της ΑΑΔΕ για όσους μισθώνουν ακίνητα μέσω Airbnb

Καθυστερεί η πλατφόρμα της ΑΑΔΕ για όσους μισθώνουν ακίνητα μέσω Airbnb
REUTERS/Issei Kato

Η δημιουργία ηλεκτρονικής πλατφόρμας στην οποία θα δηλώνονταν τα έσοδα από μισθώσεις Airbnb έχει ψηφισθεί από τον Δεκέμβριο του 2016, αλλά εδώ και 19 μήνες, παραμένει στα χαρτιά.

Το μέτρο που θα μπορούσε να περιορίσει το πάρτι της φοροδιαφυγής που έχει στηθεί μέσω της μόδας του Airbnb και των άλλων ηλεκτρονικών πλατφορμών έχει καθυστερήσει. Η πρώτη προθεσμία ήταν στο τέλος του 2017, μετά μετατέθηκε για το Μάρτιο του 2018, μετά για τα τέλη Ιουνίου και πλέον η προθεσμία είναι στον αέρα, καθώς βρισκόμαστε σχεδόν στα μέσα Ιουλίου και στην Καραγιώργη Σερβίας δεν γνωρίζουν πότε τελικά θα λειτουργήσει.

Εφόσον ενεργοποιηθεί η ηλεκτρονική πλατφόρμα οι ιδιοκτήτες ακινήτων θα κληθούν να δηλώσουν τα στοιχεία για τα ακίνητα που εκμισθώνουν στο πλαίσιο της οικονομίας του διαμοιρασμού. Όλες οι συμβάσεις που έχουν συναφθεί από την 1η Ιανουαρίου 2018 και μετά θα πρέπει να δηλωθούν υποχρεωτικά. Σε διαφορετική περίπτωση οι διαχειριστές των ακινήτων θα βρεθούν αντιμέτωποι με πρόστιμα έως 5.000 ευρώ.

Χθες, η Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων ανακοίνωσε ότι η μόνη υποχρέωση που έχουν φέτος οι ιδιοκτήτες ακινήτων είναι να δηλώσουν τα εισοδήματα που απέκτησαν πέρυσι από το Airbnb στη φορολογική δήλωση.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ