ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Εμπρόθεσμες όλες οι τροποποιητικές δηλώσεις συνταξιούχων που έλαβαν λάθος βεβαιώσεις αποδοχών

Εμπρόθεσμες όλες οι τροποποιητικές δηλώσεις συνταξιούχων που έλαβαν λάθος βεβαιώσεις αποδοχών
PIXABAY

Να περιορίσει την ταλαιπωρία στην οποία έβαλε το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους χιλιάδες συνταξιούχους του Δημοσίου επιχειρεί η Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων (ΑΑΔΕ), αποδεχόμενη ως εμπρόθεσμες όλες τις τροποποιητικές δηλώσεις συνταξιούχων που θα υποβληθούν έως το τέλος του έτους λόγω λανθασμένων βεβαιώσεων αποδοχών.

Το πρόβλημα αντιμετωπίζουν περίπου 80.000 φορολογούμενοι, οι οποίοι ενώ υπέβαλαν εγκαίρως τη φορολογική τους δήλωση, εκ των υστέρων ενημερώθηκαν ότι θα πρέπει να επισκεφθούν ξανά το Taxisnet για να υποβάλουν τροποποιητική δήλωση, καθώς το ΓΛΚ εξέδωσε για αυτούς λανθασμένες βεβαιώσεις αποδοχών.

Όσοι έχουν λάβει μήνυμα και δεν έχουν υποβάλει τροποποιητική δήλωση, θα πρέπει να σπεύσουν μέχρι τις 26 Ιουλίου. Σε κάθε περίπτωση η υποβολή τροποποιητικής δήλωσης δεν θα συνοδεύεται με πρόστιμα και προσαυξήσεις.

Για το θέμα εξέδωσε διευκρίνιση η Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων αποσαφηνίζοντας πως οι τροποποιητικές δηλώσεις που υποβάλλονται λόγω επιστροφής αχρεωστήτως καταβληθεισών αποδοχών ή συντάξεων όπως και αυτές που υποβάλλονται εξαιτίας λάθους του εργοδότη ή του ταμείου κοινωνικής ασφάλισης και όχι λόγω υπαιτιότητας του δικαιούχου των αποδοχών ή συντάξεων, θεωρούνται εμπρόθεσμες και υποβάλλονται χωρίς κυρώσεις εντός του φορολογικού έτους που εκδόθηκαν από τον εκκαθαριστή οι διορθωτικές βεβαιώσεις αποδοχών - συντάξεων.

Aν ο φορολογούμενος υποβάλλει τροποποιητική φορολογική δήλωση εντός της προθεσμίας υποβολής της αρχικής φορολογικής δήλωσης, τότε και η τροποποιητική φορολογική δήλωση επέχει θέση αρχικής δήλωσης και θεωρείται ότι και οι δύο, αρχική και τροποποιητική έχουν υποβληθεί εμπρόθεσμα.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ