ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Δεκάδες δικαιούχοι αποβιώνουν περιμένοντας την έκδοση της οριστικής σύνταξης

Δεκάδες δικαιούχοι αποβιώνουν περιμένοντας την έκδοση της οριστικής σύνταξης
EUROKINISSI/ ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΣ ΓΙΑΝΝΗΣ

Εκατοντάδες ανάπηροι συνταξιούχοι αποβιώνουν περιμένοντας να πάρουν την οριστική τους σύνταξη με τις οργανώσεις συνταξιούχων να καταγράφουν χαρακτηριστικές περιπτώσεις ατόμων με αναπηρία που περιμένουν ακόμη και δύο χρόνια για να πάρουν την οριστική τους σύνταξη.

Σήμερα βρίσκονται σε εκκρεμότητα 90.000 αιτήσεις για χορήγηση κύριας σύνταξης, 90.000 για επικουρική και 42.000 για εφάπαξ. Ο χρόνος αναμονής για την έκδοση της οριστικής κύριας σύνταξης φθάνει και τα δύο χρόνια κατά μέσο όρο, με το μεγαλύτερο πρόβλημα να εντοπίζεται στις συντάξεις με διαδοχική ασφάλιση (πάνω από δύο Ταμεία). Όσον αφορά στις επικουρικές συντάξεις, η καθυστέρηση ξεπερνά και τα τρία χρόνια.

Η σοβαρή κατάσταση που έχει δημιουργηθεί οδηγεί τους υποψήφιους συνταξιούχους σε περιθωριοποίηση, δεδομένου ότι θα λάβουν ψαλιδισμένες συντάξεις και εφάπαξ και παράλληλα αναγκάζονται να ζουν με τις μικρές προσωρινές συντάξεις.

Για την αποπληρωμή όλων των αιτήσεων αλλά και για την καταβολή των αναδρομικών ποσών απαιτούνται 1,6 δισ. ευρώ. Μάλιστα, το Ενιαίο Δίκτυο Συνταξιούχων (ΕΝΔΙΣΥ) ανακοίνωσε ότι θα στραφεί δικαστικά με μηνύσεις και αγωγές κατά παντός υπευθύνου, αφού η κατάσταση στους υποψήφιους συνταξιούχους είναι απελπιστική.

Όπως τονίζει η γενική γραμματέας του ΕΝΔΙΣΥ Πόπη Μουρίκη, καταγράφονται περιπτώσεις υποψήφιων συνταξιούχων που πεθαίνουν περιμένοντας την έκδοση της σύνταξης! Παράλληλα, έχουν εντοπιστεί χιλιάδες αιτήσεις συνταξιοδότησης οι οποίες παραμένουν σε εκκρεμότητα από το 2016 λόγω μη ύπαρξης του κατάλληλου λογισμικού.

Πρόσφατα η Ομοσπονδία των εργαζομένων στα ασφαλιστικά ταμεία αποκάλυψε ότι ένας μεγάλος αριθμός νέων συνταξιούχων «θυσιάστηκε» και δεν έλαβε τη σύνταξή του προκειμένου ο ΕΦΚΑ να παρουσιάσει πλεόνασμα!

Για να γίνει αντιληπτό το μέγεθος της κοινωνικής αναλγησίας της κυβέρνησης απέναντι στα ΑμεΑ, αρκεί να δούμε τη ρύθμιση - σοκ στον νόμο Κατρούγκαλου, η οποία προβλέπει μείωση της Εθνικής Σύνταξης για τις συντάξεις αναπηρίας. Έτσι τα 384 ευρώ θα λαμβάνουν μόνο όσοι έχουν ποσοστό αναπηρίας 80% και άνω. Με ποσοστό αναπηρίας από 67% έως και 79,99% χορηγείται το 75% της Εθνικής Σύνταξης, ενώ με ποσοστό αναπηρίας από 50% έως 66,99% χορηγείται το 50%.

ΜΗΝ ΤΑ ΧΑΣΕΤΕ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ