ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Νέο πλαίσιο για δάνεια έως 25.000 ευρώ σε μικροεπιχειρηματίες

Νέο πλαίσιο για δάνεια έως 25.000 ευρώ σε μικροεπιχειρηματίες
ΑΠΕ -ΜΠΕ

Νομοσχέδιο για την εισαγωγή του θεσμού των μικροπιστώσεων στο ελληνικό χρηματοπιστωτικό σύστημα προετοιμάζει το υπουργείο Οικονομικών, με το θέμα να είναι ψηλά στην κυβερνητική ατζέντα, καθώς απετέλεσε εξαγγελία του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα στην περυσινή Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης.

Ουσιαστικά η κυβέρνηση θέλει να μεταφέρει στην εσωτερική έννομη τάξη τον ευρωπαϊκό κώδικα καλής πρακτικής για τη χορήγηση μικροπιστώσεων, ο οποίος περιλαμβάνει ένα σύνολο προτύπων που είναι κοινά για τον τομέα μικροπιστώσεων στην Ευρωπαϊκή Ένωση και αφορούν στη διαχείριση, τη διακυβέρνηση, τη διαχείριση κινδύνου, την υποβολή εκθέσεων και τις σχέσεις με τους πελάτες και τους επενδυτές.

Ο ευρωπαϊκός κώδικας για τη χορήγηση μικροπιστώσεων έχει σχεδιαστεί κατά κύριο λόγο για την κάλυψη μη τραπεζικών παροχών μικροπιστώσεων που χορηγούν σε μικροεπιχειρηματίες δάνεια έως 25.000 ευρώ.

Ο κώδικας διαμορφώθηκε βάσει αναγνωρισμένων βέλτιστων πρακτικών στον τομέα της μικροχρηματοδότησης και καταρτίστηκε σε στενή συνεννόηση με τους φορείς του τομέα στην ΕΕ. Το σχετικό νομοσχέδιο θα προβλέπει πως την εποπτεία των οργανισμών χορήγησης μικροπιστώσεων θα τον έχει η Τράπεζα της Ελλάδας.

Δεδομένου ότι αυτοί οι οργανισμοί μικροχρηματοδότησης δεν θα είναι τραπεζικοί οργανισμοί, το πλαίσιο εποπτείας και επιχειρησιακής και κεφαλαιακής επάρκειας θα πιο ελαστικό από ότι για τις τράπεζες.

Αυτό που πρέπει να ξεκαθαριστεί είναι πως οι μικροπιστώσεις δεν θα χορηγούνται έναντι ενέχυρου (εμπράγματων εξασφαλίσεων), ωστόσο το προς χρηματοδότηση επενδυτικό σχέδιο θα πρέπει να φέρει την υπογραφή ειδικού επενδυτικού συμβούλου που θα συνεργάζεται με το φορέα χρηματοδότησης.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ