ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Στα 7,3 δισ. ευρώ το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων το 2019

Στα 7,3 δισ. ευρώ το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων το 2019
ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΣ ΓΙΑΝΝΗΣ/EUROKINISSI

Το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων του 2019 θα ανέρχεται στα 7,3 δισ. ευρώ, εκ των οποίων τα 5,750 δισ. ευρώ θα καλυφτούν από κοινοτικούς πόρους και το 1,55 δισ. ευρώ από το εθνικό σκέλος του προγράμματος.

Για το τρέχον έτος, το ύψος του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων ανέρχεται στα 6,750 δισ. ευρώ εκ των οποίων τα 5,750 αποτελούν το συγχρηματοδοτούμενο μέρος και το 1 δισ. ευρώ το εθνικό σκέλος.

Το υπουργείο Οικονομίας εκίνησε την προετοιμασία για την υλοποίηση του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων (ΠΔΕ) του 2019, καθώς η χαρτογράφηση των πιστώσεων του προγράμματος είναι απαραίτητη και για να καταρτιστεί ο προϋπολογισμός του 2019.

Το υπουργείο Οικονομίας έθεσε ασφυκτικό χρονοδιάγραμμα στους φορείς χρηματοδότησης του ΠΔΕ προκειμένου να αποστείλουν τις προτάσεις για τις εκτιμήσεις πληρωμών και τις προβλέψεις δαπανών του 2019 (έως τις 31 Ιουλίου).

Σύμφωνα με τη σχετική εγκύκλιο, οι προτάσεις εκτιμήσεων και προβλέψεων των φορέων θα γίνουν με γνώμονα τη γενικότερη οικονομική πολιτική όπου το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων, ως βασικό εργαλείο αναπτυξιακής πολιτικής, έχει ως στόχο να συμβάλλει με αναπτυξιακές δράσεις στην ανάταξη και ενίσχυση της ελληνικής οικονομίας. Όπως αναφέρεται, βασική προτεραιότητα αποτελεί η επιτάχυνση της υλοποίησης των συγχρηματοδοτούμενων προγραμμάτων της Προγραμματικής Περιόδου 2014-2020.

Να σημειωθεί πως στο πρώτο εξάμηνο του έτους το ΠΔΕ έχει μείνει πίσω στην εκτέλεση του. Οι πιστώσεις του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων διαμορφώθηκαν σε 956 εκατ. ευρώ στο διάστημα Ιανουαρίου – Ιουνίου 2018, έναντι 1,63 δισ. ευρώ που ήταν ο αρχικός στόχος για το εξάμηνο, παρουσιάζοντας μείωση κατά 679 εκατ. ευρώ.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ