ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Μη αναστροφή των μεταρρυθμίσεων ζητεί το ΔΝΤ από την Ελλάδα

Μη αναστροφή των μεταρρυθμίσεων ζητεί το ΔΝΤ από την Ελλάδα
REUTERS/Yuri Gripas

Το μήνυμα πως η Ελλάδα θα πρέπει να είναι διαρκώς σε μεταρρυθμιστική εγρήγορση μετά την έξοδο από τα Μνημόνια έστειλε σήμερα το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, διατυπώνοντας συγκεκριμένες συστάσεις για την ελληνική οικονομία σε απολογιστική του έκθεση για την κατάσταση της ευρωζώνης.

Το ΔΝΤ καλεί την Ελλάδα να διατηρήσει όλες τις μεταρρυθμίσεις που εφάρμοσε τα τελευταία χρόνια και οι οποίες ενίσχυσαν την διεθνή ανταγωνιστικότητα της χώρας και να προχωρήσει σε περαιτέρω παρεμβάσεις στα εργασιακά και στις αγορές προϊόντων και υπηρεσιών.

Στη βάση αυτή οι συστάσεις των στελεχών του Ταμείου εστιάζονται «στη διατήρηση των πρόσφατων μεταρρυθμίσεων στην αγορά εργασίας, συμπεριλαμβανομένων των μεταρρυθμίσεων στις συλλογικές διαπραγματεύσεις» και στη δρομολόγηση νομοθετικών αλλαγών «για την ευθυγράμμιση του πλαισίου για τις ομαδικές απολύσεις με τις βέλτιστες πρακτικές της ΕΕ».

Παράλληλα, το ΔΝΤ διατυπώνει εκ νέου τις γνωστές θέσεις του για την απελευθέρωση των επαγγελμάτων και την διευκόλυνση των επενδύσεων. Συγκεκριμένα, συστήνει την επιτάχυνση του ανοίγματος επαγγελμάτων όπως π.χ. οι μηχανικοί, οι δικηγόροι και οι συμβολαιογράφοι, αλλά και την εφαρμογή της λεγόμενης εργαλειοθήκης του ΟΟΣΑ, κυρίως ως προ το άνοιγμα των εμπορικών καταστημάτων τις Κυριακές και το άνοιγμα των αγορών οικοδομικών υλικών.

Παράλληλα, το ΔΝΤ εστιάζει στην πλήρη εφαρμογή της μεταρρύθμισης που εγκρίθηκε πρόσφατα για την αδειοδότηση επενδύσεων, αλλά και στην οριστικοποίηση της νομοθεσίας για τις περιβαλλοντικές δραστηριότητες και την αλλαγή του πλαισίου που ισχύει σήμερα για τις περιβαλλοντικές οχλήσεις.

Οι προοπτικές της ευρωζώνης

Για την ευρωζώνη το ΔΝΤ έρχεται να υιοθετήσει πιο μετριοπαθείς θέσεις σε σχέση με το προηγούμενο διάστημα. Κατά το Ταμείο, αν και η ανάπτυξη στη ζώνη του ευρώ εξακολουθεί να είναι έντονη, ωστόσο επιβραδύνεται. Η ανάπτυξη αναμένεται να διαμορφωθεί το 2018 στο 2,2% και το 2019 στο 1,9% και να υποχωρήσει κοντά στο 1,5% τα επόμενα έτη.

Το ΔΝΤ αναφέρει πως μεσοπρόθεσμα, οι δημογραφικές αλλαγές, η αδύναμη αύξηση της παραγωγικότητας και οι κληρονομιές της οικονομικής κρίσης θα συνεχίσουν να ασκούν πιέσεις στην ευρωζώνη και προειδοποιεί πως μια σειρά παγκόσμιων και εγχώριων κινδύνων απειλεί τις προοπτικές του ευρώ. Σε αυτούς τους κινδύνους συγκαταλέγει τον πόλεμο δασμών και τις πολιτικές ταραχές σε εθνικό επίπεδο.

Ο αναπληρωτής διευθυντής του Ευρωπαϊκού Τμήματος του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου Μαχμούντ Πραντάν αναφερόμενος στο Brexit σημείωσε πως η έλλειψη προόδου στις διαπραγματεύσεις για το Brexit εγείρει τον κίνδυνο μιας σκληρής εξόδου που θα γεννούσε πρόσθετα ρίσκα.

Να σημειωθεί πως η έκθεση του ΔΝΤ εμπεριέχει εκτιμήσεις για τις επιπτώσεις του Brexit σε μια σειρά από χώρες, υπό διάφορα σενάρια, σε βάθος δεκαετίας. Σύμφωνα με αυτές, το πραγματικό εισόδημα στη Βρετανία θα μειωνόταν από 2,5% έως 4%, ενώ το ίδιο θα συνέβαινε και στην Ιρλανδία. Το πραγματικό εισόδημα στην Ολλανδία θα μειωνόταν από το Brexit από 0,7% έως 1%, ενώ στο Βέλγιο από 0,5% έως 1%. Όπως ξεκαθαρίσθηκε το βάθος των επιπτώσεων θα εξαρτηθεί σε μεγάλο βαθμό από την μεταβατική περίοδο που θα συμφωνήσουν Βρετάνια και ΕΕ.

Τέλος, ο Μαχμούντ Πραντάν τόνισε πως ένα απαραίτητο βήμα για την ενδυνάμωση της ευρωζώνης είναι η θέσπιση μιας «κεντρικής δημοσιονομικής ικανότητας» (Central Fiscal Capacity), ήτοι ενός ταμείου που θα συμβάλει στη βελτίωση της ικανότητας της ζώνης του ευρώ να αντισταθμίζει τους κραδασμούς κρίσεων.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ