ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Αυτόματη χορήγηση ΑΦΜ σε ξένους για να εισπράττει πρόστιμα το Δημόσιο

Αυτόματη χορήγηση ΑΦΜ σε ξένους για να εισπράττει πρόστιμα το Δημόσιο
Pixabay

Τα τελευταία χρόνια ελληνικές εποπτικές Αρχές όπως η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς βεβαίωναν πρόστιμα σε ξένα φυσικά και νομικά πρόσωπα για παράνομες συναλλαγές, τα οποία δεν μπορούσαν να εισπραχτούν διότι οι επιτήδειοι δεν διέθεταν ΑΦΜ και φορολογικά στοιχεία στην Ελλάδα. Ως εκ τούτου δεν ήταν δυνατή η σύνταξη χρηματικών καταλόγων και κατά συνέπεια η βεβαίωση των επιβληθέντων προστίμων.

Αυτή η αδυναμία είσπραξης των προστίμων είχε καταστεί κοινό μυστικό στους ξένους παίκτες, αλλά και σε Έλληνες επενδυτές που έκαναν συναλλαγές μέσω εταιρειών του εξωτερικού, με αποτέλεσμα πολλοί να έχουν αποθρασυνθεί. Αλλά το θεσμικό κενό εξέθετε και την Ελλάδα, καθώς πολλοί επενδυτές που απευθύνονταν στις Δημόσιες Οικονομικές Υπηρεσίες για να διευθετήσουν τα πρόστιμα τους, λάμβαναν την απάντηση ότι δεν μπορούσαν να πληρώσουν γιατί δεν διέθεταν ΑΦΜ. Μάλιστα, το πρόβλημα ήταν μεγάλο για funds και θεμσικούς επενδυτές που είχαν στο μητρώο τους να επικρέμεται μια σοβαρή υποχρέωση.

Ο Διοικητής της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων Γιώργος Πιτσιλής, έλυσε τα χέρια της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς, αλλά και άλλων αρχών ανοίγοντας το δρόμο για την είσπραξη προστίμων πολλών εκατομμυρίων που είχαν επιβληθεί τα τελευταία χρόνια σε ξένους επενδυτές.

Ο κ. Πιτσιλής εξέδωσε εγκύκλιο με την οποία ξεκαθαρίζει πως η φορολογική διοίκηση μπορεί να αποδίδει Αριθμό Φορολογικού Μητρώου σε φορολογούμενο φυσικό πρόσωπο που δεν τυγχάνει φορολογούμενος στην Ελλάδα εφόσον η εφορία γνωρίζει επώνυμο, όνομα, όνομα πατέρα, ημερομηνία γέννησης, καθώς και τη διεύθυνση κατοικίας ή επαγγελματικής εγκατάστασης ή σε περίπτωση νομικού προσώπου απλά την επωνυμία και την έδρα της επιχείρησης.

Σύμφωνα με την εγκύκλιο, ο ΑΦΜ θα αποδίδεται τόσο για να βεβαιώσει ή και να εισπράξει η εφορία απαιτήσεις κατά φορολογούμενου ή προσώπου που δεν τυγχάνει φορολογούμενος κατά τη διαδικασία του Κώδικα Φορολογικής Διαδικασίας, αλλά και για να επιστρέφει αχρεωστήτως καταβληθέντα ποσά.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ