ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Καθυστερήσεις στις ρυθμίσεις οφειλών μέσω του εξωδικαστικού

Καθυστερήσεις στις ρυθμίσεις οφειλών μέσω του εξωδικαστικού
ΕUROKINISSI

Την επιτάχυνση των υποθέσεων επιχειρήσεων και ελεύθερων επαγγελματιών που ρυθμίζουν τις ληξιπρόθεσμες οφειλές τους μέσω του εξωδικαστικού μηχανισμού αναμένουν στην Ειδική Γραμματεία Διαχείρισης Ιδιωτικού Χρέους μετά από τις αποφάσεις που ελήφθησαν για την απλοποίηση των διαδικασιών.

Μπορεί η ηλεκτρονική πλατφόρμα του εξωδικαστικού μηχανισμού να είναι ενεργή για περίπου ένα έτος και να έχουν ενταχθεί σε αυτή 32.895 επιχειρήσεις, εν τούτοις στη φάση διακανονισμού χρεών με τους πιστωτές είναι μόλις 1.189 επιχειρήσεις.

Μία αντίστοιχη εικόνα υπάρχει και για την πλατφόρμα των ελεύθερων επαγγελματιών, η οποία άνοιξε τον εφετινό Φεβρουάριο. Έχουν βγάλει κωδικούς 14.494 αλλά αιτήσεις ρύθμισης χρεών προς τις τράπεζες και το Δημόσιο έχουν καταθέσει μόλις 1.481.

Αξίζει να αναφερθεί ως προς τα απολογιστικά στοιχεία της λειτουργίας των δύο πλατφορμών ότι από τις 1.189 αιτήσεις επιχειρήσεων, οι 353 αφορούν διμερείς διαπραγματεύσεις και μέχρι τώρα 50 έχουν ολοκληρωθεί. Οι υπόλοιπες 836 είναι εκείνες που απαιτούν πολυμερείς διαπραγματεύσεις.

Από αυτές οι 347 έχουν ανατεθεί σε διαμεσολαβητές και έχουν ολοκληρωθεί μόλις εννέα. Οι περατωθείσες 59 υποθέσεις έχουν τελειώσει με διαγραφές και διακανονισμούς χρεών. Αναφορικά με τους ελεύθερους επαγγελματίες, από τις 1.481 αιτήσεις που υποβλήθηκαν έχουν διακανονιστεί συνολικά 53 υποθέσεις. Οι 42 είχαν να κάνουν με ρυθμίσεις χρεών προς τα ασφαλιστικά ταμεία και οι 13 προς την εφορία.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ