ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Διαπραγματεύσεις ΔΕΠΑ – Gazprom για τη σύμβαση προμήθειας

Διαπραγματεύσεις ΔΕΠΑ – Gazprom για τη σύμβαση προμήθειας
ΑΠΕ -ΜΠΕ

Τις διαπραγματεύσεις ανάμεσα στη ΔΕΠΑ και την Gazprom για το φυσικό αέριο που προμηθεύεται η ελληνική αγορά σκιάζουν οι πρόσφατες περιπλοκές στις διπλωματικές σχέσεις Αθήνας - Μόσχας.

Η χώρα μας είναι σε μεγάλο βαθμό εξαρτημένη από το ρωσικό φυσικό αέριο, καθώς το 60% των ποσοτήτων για την κάλυψη των αναγκών των νοικοκυριών, επιχειρήσεων και μονάδων ηλεκτροπαραγωγής η ΔΕΠΑ το αγοράζει από τη Gazprom.

Οι δύο εταιρείες έχουν ξεκινήσει συζητήσεις για ζητήματα που διέπουν τη μακρόχρονη συνεργασία τους και μεταξύ άλλων και την παράταση της σύμβασης προμήθειας που λήγει το 2026. Να σημειωθεί ότι η σύμβαση μεταξύ των δύο επιχειρήσεων προβλέπει την προμήθεια φυσικού αερίου σε ποσότητες 2 δισ. κυβικών μέτρων ετησίως.

Η διοίκηση της ΔΕΠΑ έχει ξεκινήσει τις προσπάθειες συζητήσεων με τον ενεργειακό γίγαντα από τις αρχές της χρονιάς. Για την ακρίβεια από τότε, σύμφωνα με πηγές, επιδιώχθηκε συνάντηση γνωριμίας και σταδιακά άνοιξαν συζητήσεις για θέματα συμβατικών σχέσεων μεταξύ των δύο εταιρειών.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η ΔΕΠΑ έβαλε στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων τη δυνατότητα να πουλά φυσικό αέριο κι εκτός συνόρων, με αφορμή τις απευθείας προμήθειες που έκανε η βιομηχανία Μυτιληναίος από τη Gazprom.

Το κλίμα των διαπραγματεύσεων ανάμεσα σε ΔΕΠΑ και Gazprom και για άλλα θέματα ήταν όλο το διάστημα δύσκολο, αναφέρουν πηγές, με τους Ρώσους πολλές φορές να αντιτείνουν την ενόχληση άλλων ξένων και μάλιστα μεγαλύτερων πελατών τους αναφορικά με τις χαμηλές τιμές που πουλάνε το αέριο στην Ελλάδα έναντι εκείνων.

Η Μόσχα πολλές φορές έχει επικριθεί πως ασκεί πολιτική με την κυρίαρχη θέση που κατέχει στο φυσικό αέριο ο κολοσσός Gazprom. Και μπορεί για την ώρα να μην έχουν φανεί τέτοιες προθέσεις στην περίπτωση της χώρας μας, ωστόσο η κρίση στις διπλωματικές σχέσεις έσκασε σε μια περίοδο κατά την οποία βρίσκονται σε εξέλιξη οι διαπραγματεύσεις ΔΕΠΑ – Gazprom.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ