ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Πώς η ευρωζώνη συνέδεσε την μεταμνημονιακή εποπτεία με το χρέος

Πώς η ευρωζώνη συνέδεσε την μεταμνημονιακή  εποπτεία με το χρέος
Reuters

Η προειδοποίηση που απηύθυνε χθες ο Γενικός Διευθυντής του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας (ESM) Κλάους Ρέγκλινγκ πως τα μεσοπρόθεσμα μέτρα ελάφρυνσης του ελληνικού χρέους που αποφάσισε το Eurogroup στις 21 Ιουνίου δεν θα πρέπει να θεωρούνται δεδομένα και πως η εφαρμογή τους θα εξαρτηθεί από τη μεταρρυθμιστική προσήλωση που θα επιδείξει η Αθήνα, σχετίζεται με τη γερμανική συνταγή για την μεταπρογραμματική εποπτεία της Ελλάδος.

Η αναφορά του Κλάους Ρέγκλινγκ πως εάν η Ελλάδα υπαναχωρήσει από τις μεταρρυθμίσεις, ορισμένα από τα πρόσθετα μέτρα ελάφρυνσης του χρέους θα ανασταλούν, είναι ένα σαφές μήνυμα που σχετίζεται με το νέο πλαίσιο εποπτείας της χώρας.

Αρχής γενομένης από τον Οκτώβριο και για κάθε τρεις μήνες έως και το 2022 κλιμάκια του ESM, της ΕΚΤ, της Κομισιόν και του ΔΝΤ θα παρακολουθούν τόσο τα δημοσιονομικά μεγέθη της Ελλάδος όσο και τις διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις στην Ελλάδα, αξιολογώντας κυρίως το εάν τηρούνται οι δεσμεύσεις μη αναστροφής μνημονιακών των μεταρρυθμίσεων και η υλοποίηση των πρόσθετων όρων της συμφωνίας

Στη βάση αυτή θα συντάσσουν εκθέσεις μεταπρογραμματικής εποπτείας (Post Programme Monitoring- PPM) στις οποίες θα αποτιμούν τις εξελίξεις στα δημοσιονομικά, στο μακροοικονομικό μέτωπο, στα χρηματοπιστωτικά και στις διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις και με τις οποίες θα αξιολογούν αφενός τη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους και αφετέρου θα απαντούν στο εάν η Ελλάδα έχει τη δυνατότητα αποπληρωμής των δανειακών κεφαλαίων που έχει αντλήσει.

Οι εκθέσεις αυτές θα περνούν από το «ραντάρ» των αγορών που θα αποτιμούν με το δικό τους τρόπο – μέσω των περίφημων spread – την ελληνική πρόοδο, ενώ θα αναλύονται και στα Eurogroup, όπου εάν διαπιστώνονται αποκλίσεις θα γίνονται συστάσεις στην Ελλάδα για τη λήψη διορθωτικών παρεμβάσεων. Εάν αυτά τα μέτρα δεν λαμβάνονται τότε δεν θα δίνεται το «πράσινο φως» για να εκταμιεύονται οι επιστροφές των κερδών από τα ομόλογα που κατέχει το Ευρωσύστημα (SMPs και ANFAs).

Να σημειωθεί πως στη βάση του προγραμματισμού που έχει γίνει η Ελλάδα θα λαμβάνει ετησίως 1,2 δισ. ευρώ έως το 2022 από τα SMPs και ANFAs. Εάν ωστόσο διαπιστωθεί πως ξηλώνει ή δεν εφαρμόζει μεταρρυθμίσεις αυτά τα 4,8 δισ. ευρώ δεν θα της δοθούν.

Άλλωστε χθες από το Μόναχο ο Ρέγκλινγκ άφησε να εννοηθεί πως τα όσα έχουν συμφωνηθεί θα πρέπει να τηρηθούν πιστά και η υλοποίηση τους θα εποπτεύεται τόσο από τον ESM όσο και από τις αγορές. Όπως είπε, η Ελλάδα γνωρίζει ότι οι χρηματοπιστωτικές αγορές και οι επενδυτές θα παρακολουθούν και θα αξιολογούν συνεχώς τη χώρα, όπως συνέβη και με άλλες χώρες που ήταν σε προγράμματα στήριξης. «Αυτό που έχει σημασία για τις αγορές είναι οι ελληνικές οικονομικές πολιτικές να εξακολουθούν να στοχεύουν στην ανάπτυξη και την ανταγωνιστικότητα μετά το τέλος του προγράμματος», επεσήμανε χαρακτηριστικά.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ