ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Διευκολύνονται οι δωρεές ιδιωτών προς δημοσίους φορείς

Διευκολύνονται οι δωρεές ιδιωτών προς δημοσίους φορείς
EUROKINISSI/ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ

Τροπολογία που κατατέθηκε στη Βουλή έρχεται να διευκολύνει τις δωρεές ιδιωτών προς το Δημόσιο εξαιρώντας συγκριμένες δωρεές από τους κανόνες περί δημόσιων συμβάσεων.

Το ειδικότερο ζήτημα που ρυθμίζεται με την τροπολογία είναι ο τρόπος υλοποίησης μιας δωρεάς, όταν δεν προσφέρεται απευθείας το αντικείμενο της στον δημόσιο φορέα (δωρεοδόχου), αλλά ο δωρητής καταβάλει απευθείας το οικονομικό αντάλλαγμα στον προμηθευτή, πάροχο υπηρεσίας ή εργολάβο, τον οποίον έχει επιλέξει μετά από μία διαδικασία ο δημόσιος φορέας.

Η τροπολογία αναφέρει πως οι συμβάσεις προμήθειας αγαθών, παροχής υπηρεσιών ή εκτέλεσης έργων, οι οποίες συνάπτονται από φορείς του Δημοσίου τομέα για την υλοποίηση αντίστοιχων δωρεών αγαθών ή υπηρεσιών ή έργων από ιδιώτες προς τους δημοσίους αυτούς φορείς, δεν θεωρούνται δημόσιες συμβάσεις και δεν υπάγονται στον έλεγχο δημοσίων δαπανών και λογαριασμών.

Συγκεκριμένα, αποσαφηνίζεται προς άρση κάθε πιθανής μελλοντικής, νομοθετικής ή ερμηνευτικής σύγκρουσης ότι «οι διαδικασίες αυτές δεν εμπίπτουν στο πεδίο εφαρμογής των δημόσιων συμβάσεων και δεν υπάγονται στον έλεγχο δημοσίων δαπανών και λογαριασμών, καθώς συνάπτονται για λογαριασμό τρίτου».

Η τροπολογία προβλέπει ότι σε κάθε σύμβαση δωρεάς μεταξύ δωρητή και δημόσιου φορέα, οι ανωτέρω συμβάσεις προμήθειάς αγαθών ή παροχής υπηρεσιών ή εκτέλεσης έργου, καθώς και η εξόφληση τιμολογίων και αποδείξεων που εκδίδονται αναφορικά με τις συμβάσεις αυτές, απαλλάσσονται από τέλη χαρτοσήμου και φόρο δωρεών.

Να σημειωθεί πως το δικαστήριο της ευρωπαϊκής ένωσης ήδη από το 1998 έχει κρίνει ότι όταν μια αναθέτουσα αρχή συνάπτει μια σύμβαση για λογαριασμό μιας επιχείρησης, η οποία δεν αποτελεί αναθέτουσα αρχή και φορέας αντικειμένου το οποίο εμπίπτει στο αντικείμενο της επιχείρησης αυτής, τότε δεν εφαρμόζονται οι κανόνες περί δημόσιων συμβάσεων.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ