ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Χάνει waiver και QE η Ελλάδα μετά τις 20 Αυγούστου

Χάνει waiver και QE η Ελλάδα μετά τις 20 Αυγούστου
Reuters

Σήμερα, μετά τη συνεδρίαση του ΔΣ της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας αναμένεται να ανακοινωθεί ότι η Ελλάδα θα απολέσει μετά τη λήξη του προγράμματος στις 20 Αυγούστου την «παρέκκλιση» (waiver) που εφαρμόζει η ΕΚΤ και τα ομολογά της δεν θα γίνονται πλέον αποδεκτά, τουλάχιστον έως ότου επανέλθουν στην περιοχή του «BBB-» και αποκτήσουν επενδυτική βαθμίδα.

Αυτό καθώς μετά το τέλος του τρίτου Μνημονίου και χωρίς προληπτική γραμμή στήριξης, η ΕΚΤ, βάσει του καταστατικού της, δεν μπορεί να υποστηρίξει τη διατήρηση του φθηνού τρόπου χρηματοδότησης των τραπεζών που γίνεται σήμερα μέσω του waiver.

Για τον ίδιο λόγο χάνεται και η ευκαιρία ένταξης των ελληνικών ομολόγων στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης (QE) της ΕΚΤ που πρόκειται να διαρκέσει έως το τέλος του έτους (και λίγο αργότερα με το πρόγραμμα επανεπένδυσης).

Να σημειωθεί πως ο κ. Στουρνάρας είχε υποστηρίξει πως δεδομένου ότι η απόφαση του Eurogroup της 21ης Ιουνίου προβλέπει ενισχυμένη εποπτεία με όρους αιρεσιμότητας, που θα αποτρέψει τον εκτροχιασμό της δημοσιονομικής πολιτικής και την εγκατάλειψη των μεταρρυθμίσεων και εξασφαλίζει τη βιωσιμότητα του δημόσιου χρέους μεσοπρόθεσμα η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα έχει τη «διακριτική ευχέρεια» να εξετάσει τόσο τη διατήρηση του waiver, όσο και τη συμμετοχή των ελληνικών ομολόγων στο πρόγραμμα αγοράς τίτλων της ΕΚΤ.

Ωστόσο, η ηγεσία της ΕΚΤ δεν υιοθετεί την ίδια προσέγγιση κάτι που αναμένεται να διαφανεί και από τις σημερινές δηλώσεις του Μάριο Ντράγκι.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ