ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Πρόσθετα κονδύλια για αναβάθμιση υποβρυχίων και ναυπήγηση τορπιλακάτων

Πρόσθετα κονδύλια για αναβάθμιση υποβρυχίων και ναυπήγηση τορπιλακάτων
EUROKINISSI/ΔΝΗΣ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ ΥΕΘΑ

Τροπολογία που κατατέθηκε στη Βουλή προβλέπει τη χορήγηση πρόσθετων πιστώσεων ύψους 66 εκατ. ευρώ για την ολοκλήρωση των απαραίτητων εργασιών και δοκιμών για την πιστοποίηση και την επιχειρησιακή ένταξη των υποβρυχίων «Πιπίνος», «Ματρώζος», «Κατσώνης» και Ωκεανός, αλλά και για την ολοκλήρωση του προγράμματος ναυπήγησης τορπιλακάτων.

Συγκεκριμένα προβλέπεται πως θα διατεθούν είτε από τον τακτικό προϋπολογισμό, είτε από το εθνικό σκέλος του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων του υπουργείου Εθνικής Άμυνας επιπλέον ποσά μέχρι 35 εκατ. ευρώ για την ολοκλήρωση πρόσθετων εργασιών πλήρους επιχειρησιακής απόδοσης των υποβρυχίων, για την αντιμετώπιση βλαβών που θα προκύψουν από τις δοκιμές τους, καθώς και για την συντήρησή των συνόδων πλοίων δοκιμών των εν λόγω υποβρυχίων.

Να σημειωθεί πως μέχρι τις 30 Ιουνίου 2018 είχε ήδη διατεθεί το ποσό των 129 εκατ. ευρώ για την ολοκλήρωση των εργασιών των ανωτέρω υποβρυχίων.

Παράλληλα, η τροπολογία προβλέπει πως θα διατεθούν είτε από τον τακτικό προϋπολογισμό, είτε από το εθνικό σκέλος του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων του υπουργείου Εθνικής Άμυνας 31 εκατ. ευρώ για την ομαλή εξέλιξη της ναυπήγησης τορπιλάκατων.

Στη βάση αυτή θα παραταθεί για 12 μήνες, από την 1η Ιουλίου 2018 έως τις 30 Ιουνίου 2019, το πρόγραμμα ναυπήγησης τον τορπιλακάτων, καθώς και η καταβολή από το Πολεμικό Ναυτικό των μηνιαίων αμοιβών των εργαζομένων.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ