ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Στην Αθήνα το Σεπτέμβριο ο Γάλλος υπουργός Οικονομικών

Στην Αθήνα το Σεπτέμβριο ο Γάλλος υπουργός Οικονομικών
REUTERS/Philippe Wojazer

Ο Γάλλος υπουργός Οικονομίας και Οικονομικών, Μπρούνο Λε Μερ, θα επισκεφθεί το Σεπτέμβριο την Αθήνα.

Σύμφωνα με το τελευταίο τριμηνιαίο δελτίο του γραφείου Οικονομικών και Εμπορικών Υποθέσεων της Πρεσβείας μας στο Παρίσι, η Ελλάδα βρίσκεται στην 53η θέση μεταξύ των χωρών προορισμού των γαλλικών εξερχόμενων Άμεσων Ξένων Επενδύσεων (ΑΞΕ) κατά το 2017, με ύψος ροών 38 εκατ. ευρώ και μερίδιο 0,07% και στην 18η θέση μεταξύ των χωρών προέλευσης των εισροών ΑΞΕ στη Γαλλία για το 2017, με ύψος επενδύσεων 292 εκατ. ευρώ και μερίδιο 0,66% (Η Κεντρική Τράπεζα της Γαλλίας δεν έχει κοινοποιήσει τα αντίστοιχα στοιχεία έτους 2016).

Ως προς τους τομείς οικονομικής δραστηριότητας, στους οποίους κατευθύνονται οι γαλλικές ΑΞΕ προς το εξωτερικό κατά το 2017, το μεγαλύτερο μερίδιο αυτών 28,6% κατευθύνθηκε στις χρηματοοικονομικές υπηρεσίες και ασφάλειες με ύψος εκροών 14,8 δισ. ευρώ. Στη δεύτερη θέση μεταξύ των πιο δημοφιλών τομέων δραστηριότητας στην προσέλκυση ΑΞΕ βρίσκεται η επιστήμη και τεχνολογία με ύψος εξερχομένων γαλλικών ΑΞΕ 8,7 δισ. ευρώ και μερίδιο 17%. Ακολουθούν οι τομείς της βιομηχανίας-μεταποίησης με γαλλικές ΑΞΕ ύψους 6,9 δισ. ευρώ (μερίδιο 13,5%), της διαμονής και εστίασης με ΑΞΕ ύψους 5 δισ. ευρώ (μερίδιο 10%) και της αγοράς ακινήτων με ΑΞΕ ύψους 4,7 δισ. ευρώ και μερίδιο 9,2%.

Ως προς τους τομείς οικονομικής δραστηριότητας, στους οποίους κατευθύνονται οι εισερχόμενες ΑΞΕ στη Γαλλία, κατά το 2017 σχεδόν το ήμισυ αυτών (μερίδιο 49%) κατευθύνθηκαν στη βιομηχανία-μεταποίηση. Οι εισροές ΑΞΕ στον τομέα αυτόν ανήλθαν σε 21,6 δισ. ευρώ το 2017, έχοντας καταγράψει εντυπωσιακή αύξηση της τάξης του 143%. Στη δεύτερη θέση μεταξύ των πιο δημοφιλών τομέων δραστηριότητας στην προσέλκυση ΑΞΕ βρίσκεται η αγορά ακινήτων, με ύψος εισροών ΑΞΕ 7,8 δισ. ευρώ και μερίδιο 17,7%. Ακολουθούν οι χρηματοοικονομικές υπηρεσίες και ασφάλειες με εισροές ΑΞΕ ύψους 4,1 δισ. ευρώ το 2017 και μερίδιο 9,4%, ο τομέας του εμπορίου και επισκευής οχημάτων με ύψος 3,3 δισ. ευρώ και μερίδιο 7,5% και ο τομέας των μεταφορών και αποθήκευσης με ύψος εισροών ΑΞΕ 2,6 δισ. ευρώ και μερίδιο 5,9%. Αντίθετα, οι τομείς της γαλλικής οικονομίας στους οποίους σημειώθηκαν εκροές ξένων επενδύσεων κατά το 2017 ήταν η παραγωγή και διανομή νερού και διαχείριση αποβλήτων με εκροές ύψους 307 εκατ. ευρώ, η παραγωγή και διανομή ηλεκτρισμού και φυσικού αερίου με εκροές ΑΞΕ ύψους 499 εκατ. ευρώ και η διαμονή και εστίαση με εκροές ύψους 788 εκατ. ευρώ.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ