ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Το απόγευμα η συνεδρίαση του ΔΝΤ για την Ελλάδα

Το απόγευμα η συνεδρίαση του ΔΝΤ για την Ελλάδα
PHOTO: MARK SELIGER

Σήμερα το απόγευμα ώρα Ελλάδος θα συγκληθεί το Εκτελεστικό Συμβούλιο του ΔΝΤ για να συζητήσει την έκθεση του άρθρου 4 για την Ελλάδα και κυρίως για το θέμα της βιωσιμότητας του ελληνικού χρέους. Η έκθεση αυτή αναμένεται να δημοσιοποιηθεί την επόμενη Τρίτη 31 Ιουλίου, οπότε και θα γίνουν γνωστές οι θέσεις του ΔΝΤ.

Παράλληλα, στο Εκτελεστικό Συμβούλιο θα γίνουν γνωστά και τα σχόλια της ελληνικής πλευράς επί των ευρημάτων του Ταμείου μέσω δήλωσης του εκπροσώπου της Ελλάδας στο ΔΝΤ Μιχάλη Ψαλιδόπουλου.

Να σημειωθεί πως πέρσι εκτός από τον κ. Ψαλιδόπουλο και οι Ευκλείδης Τσακαλώτος και Γιάννης Στουρνάρας είχαν καταθέσει επιστολές προς το Εκτελεστικό Συμβούλιο του ΔΝΤ. Μάλιστα, είχαν εμφανιστεί επικριτικοί για πολλές από τις θέσεις που διατύπωνε η τότε έκθεση του άρθρου 4 για την Ελλάδα, η οποία είχε συνταχθεί από την Ντέλια Βελκουλέσκου.

Ενδεικτικά ο Έλληνας υπουργός Οικονομικών είχε επιτεθεί στο ΔΝΤ τόσο για τις «παραπλανητικές» απόψεις που εξέφραζε επί του μεταρρυθμιστικού προγράμματος που ακολουθούσε η Ελλάδα, όσο και για το «οξύμωρο» γεγονός πως ζητούσε λιγότερη λιτότητα, αλλά απαιτούσε και επέβαλε νέα μέτρα με περικοπή συντάξεων και μείωση του αφορολόγητου.

Από την πλευρά του ο Διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδας είχε αναφερθεί με αιχμηρό τρόπο κατά του δογματισμού των στελεχών του οργανισμού, λέγοντας ότι «το ΔΝΤ κάνει κριτική σε όλους τους άλλους εκτός από τον εαυτό του» και πως «χάνει την ευκαιρία να είναι δίκαιο με την Ιστορία».

ΔΗΜΟΦΙΛΗ