ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

«Τορπίλη» οι νέες αντικειμενικές για πλήθος επιδομάτων

«Τορπίλη» οι νέες αντικειμενικές για πλήθος επιδομάτων
EUROKINISSI/ ΜΠΟΛΑΡΗ ΤΑΤΙΑΝΑ

Κοινωνικά επιδόματα, όπως είναι το Κοινωνικό Εισόδημα Αλληλεγγύης (ΚΕΑ), το Κοινωνικό Οικιακό Τιμολόγιο ρεύματος (ΚΟΤ), το κοινωνικό μέρισμα που αναμένεται να δοθεί και εφέτος στις ευπαθείς ομάδες, το επίδομα πετρελαίου θέρμανσης, η προστασία πρώτης κατοικίας από πλειστηριασμούς που ισχύει έως το τέλος του 2018, χορηγούνται βάσει περιουσιακών κριτηρίων τα οποία βασίζονται στη φορολογητέα αξία των ακινήτων του νοικοκυριού όπως αυτή προσδιορίζεται τον ΕΝΦΙΑ.

Το Σεπτέμβριο όταν και θα αναρτηθούν τα νέα εκκαθαριστικά ΕΝΦΙΑ θα προκύψει και η νέα φορολογητέα αξία που θα ληφθεί υπ' όψιν για τα παραπάνω επιδόματα. Αντίθετα, για εφέτος θα ισχύσουν οι παλαιές αντικειμενικές αξίες για μεταβιβάσεις ακινήτων, δωρεές, γονικές παροχές και κληρονομιές και από 1.1.2019 θα υπολογίζονται με τις νέες τιμές ζώνης.

Σύμφωνα με τα νέα κριτήρια του Κοινωνικού Εισοδήματος Αλληλεγγύης που αφορούν περίπου 300.000 δικαιούχους, ο άγαμος χωρίς παιδιά θα πρέπει να έχει εισόδημα το τελευταίο εξάμηνο πριν από την υποβολή της αίτησης έως 1.200 ευρώ και αντικειμενική αξία ακινήτων 90.000 ευρώ. Στην περίπτωση του ζευγαριού χωρίς παιδιά το 6μηνιαίο εισόδημα δεν μπορεί να ξεπεράσει τα 1.800 ευρώ και η αντικειμενική αξία περιουσίας τα 105.000 ευρώ, ενώ για ζευγάρι με 1 παιδί το εισοδηματικό κριτήριο έχει καθοριστεί σε 2.300 ευρώ και περιουσία 120.000 ευρώ. Για ζευγάρι με 2 παιδιά το εισοδηματικό κριτήριο ανέρχεται σε 2.400 ευρώ και η περιουσία σε έως 135.000 ευρώ. Για οικογένειες με 3 ή περισσότερα παιδιά το ανώτατο περιουσιακό κριτήριο ανέρχεται σε 150.000 ευρώ.

Με τις νέες αυξημένες αντικειμενικές προβλήματα θα προκύψουν και με τα νοικοκυριά που επιθυμούν να ενταχθούν στο νέο Κοινωνικό Οικιακό Τιμολόγιο ρεύματος. Σύμφωνα με τα όσα αναφέρονται στον νόμο που αφορά τα κριτήρια ένταξης, οι δικαιούχοι θα πρέπει να έχουν οι ίδιοι και τα μέλη του νοικοκυριού τους ακίνητη περιουσία, στην Ελλάδα ή στο εξωτερικό, με συνολική φορολογητέα αξία με βάση τον υπολογισμό του Ενιαίου Φόρου Ιδιοκτησίας Ακινήτων που προκύπτει από την τελευταία εκδοθείσα πράξη προσδιορισμού φόρου, έως το ποσό των 120.000 ευρώ για το μονοπρόσωπο νοικοκυριό, προσαυξανόμενη κατά 15.000 ευρώ για κάθε πρόσθετο μέλος και έως ανώτατο όριο 180.000 ευρώ.

Εφόσον οι νέες αντικειμενικές αξίες θα υπερβαίνουν τα όρια αυτά θα θέσουν εκτός ΚΟΤ τους έως σήμερα δικαιούχους.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ