ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Η ΓΓΔΕ «πανόπτης» σε καταθέσεις, δαπάνες ΔΕΚΟ, υγείας και εκπαίδευσης

Η ΓΓΔΕ «πανόπτης» σε καταθέσεις, δαπάνες ΔΕΚΟ, υγείας και εκπαίδευσης
ΑΠΕ-ΜΠΕ

Στοιχεία καταθέσεων, επενδύσεων, λογαριασμών ρεύματος, ύδρευσης και τηλεφωνίας, αλλά και στοιχεία δαπανών για υγεία και εκπαίδευση θα αρχίσει να συγκεντρώνει από τις 15 Ιανουαρίου 2016 η Γενική Γραμματεία Δημοσίων Εσόδων με στόχο έως την 1η Μαΐου να έχει καταρτίσει το μεγαλύτερο μέρος της βάσης δεδομένων του Περιουσιολογίου.

Απόφαση που εξέδωσε ο αναπληρωτής Γενικός Γραμματέας Δημοσίων Εσόδων Ιωάννης Μπάκας προβλέπει πως τράπεζες, φορείς εκκαθάρισης συναλλαγών, το χρηματιστήριο ιδιωτικά θεραπευτήρια, ιδιωτικά εκπαιδευτήρια, εταιρείες σταθερής και κινητής τηλεφωνίας, εταιρείες παροχής ηλεκτρικής ενέργειας και εταιρείες ύδρευσης θα πρέπει να στείλουν στην ΓΓΔΕ αναλυτικά στοιχεία για τους πελάτες τους εντός συγκεκριμένων προθεσμιών.

Τα εν λόγω στοιχεία θα είναι αξιοποιήσιμα από τη ΓΓΔΕ για χρονικό διάστημα έξι ετών, ήτοι έως το 2022 και θα χρησιμοποιούνται για διασταυρώσεις και ελέγχους της φορολογικής διοίκησης στη βάση του Περιουσιολογίου.

Η απόφαση του επικεφαλής της ΓΓΔΕ προβλέπει πως τα πιστωτικά ιδρύματα, συμπεριλαμβανομένων και των υποκαταστημάτων αλλοδαπών πιστωτικών ιδρυμάτων, τα χρηματοδοτικά ιδρύματα, οι φορείς εκκαθάρισης συναλλαγών με χρήση καρτών πληρωμών και τα ιδρύματα πληρωμών που λειτουργούν στην Ελλάδα, τα Ελληνικά Ταχυδρομεία, τα Ελληνικά Χρηματιστήρια (ΕΧΑΕ), καθώς και οι Εταιρείες Παροχής Επενδυτικών Υπηρεσιών, υποχρεούνται να διαβιβάσουν έως τις 15 Ιανουαρίου στη Γενική Γραμματεία Δημοσίων Εσόδων καταστάσεις σε ηλεκτρονικό αρχείο, με στοιχεία που αφορούν το ποσό των πιστωτικών και χρεωστικών τόκων καταθέσεων και repos που απέκτησαν κατά το προηγούμενο έτος, καθώς και το ποσό του φόρου που παρακρατήθηκε, με τα στοιχεία των δικαιούχων και συνδικαιούχων, όπως όνομα, επώνυμο, ΑΦΜ και ημερολογιακό έτος αναφοράς.

Τα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα θα γνωστοποιούν στοιχεία που αφορούν σε δεδομένα καταθετικών λογαριασμών ή/και λογαριασμών πληρωμών φυσικών προσώπων, οι οποίοι εμφανίζουν είτε συνολική ετήσια κίνηση χρέωσης είτε συνολική ετήσια κίνηση πίστωσης, μεγαλύτερη των 100.000 ευρώ. Αναφορικά με την παραπάνω περίπτωση θα διαβιβασθούν έως τις 28 Φεβρουαρίου αριθμοί λογαριασμού, ποσά συνολικής χρέωσης σε ευρώ, ποσά συνολικής πίστωσης σε ευρώ, το ποσό της μεγαλύτερης συναλλαγής, χρέωσης ή πίστωσης, ανά λογαριασμό, υπόλοιπα λογαριασμού σε ευρώ με ημερομηνία 31/12 τόσο για έκαστο ημερολογιακό έτος αναφοράς όσο και για το αμέσως προηγούμενο, κωδικός νομίσματος, κ.α..

Η ΓΓΔΕ θα λάβει έως τις 28 Φεβρουαρίου και στοιχεία για τα χαρτοφυλάκια φυσικών προσώπων που αφορούν σε κινητές αξίες, με ημερομηνία 31/12 τόσο έκαστου ημερολογιακού έτους αναφοράς όσο και του αμέσως προηγούμενου, χρηματικής αξίας μεγαλύτερης από 200.000 ευρώ.

Αναφορικά με συναλλαγές καρτών πληρωμής (χρεωστικών, πιστωτικών, προπληρωμένων κ.λπ.) που πραγματοποιούνται σε συμβεβλημένες με τις τράπεζες επιχειρήσεις θα διαβιβάζονται στην ΓΓΔΕ τα εξής: α) Τριψήφιος κωδικός τράπεζας όπως ορίζεται από την Τράπεζα της Ελλάδος, β) ΑΦΜ επιχείρησης, γ) Επωνυμία επιχείρησης, δ) Διακριτικός τίτλος επιχείρησης, ε) Πλήθος συναλλαγών καρτών για την περίοδο αναφοράς, βάσει της ημερομηνίας επεξεργασίας της συναλλαγής από την τράπεζα, στ) Αξία συναλλαγών καρτών σε ευρώ για την περίοδο αναφοράς, βάσει της ημερομηνίας επεξεργασίας της συναλλαγής από την τράπεζα. Η συχνότητα διαβίβασης των στοιχείων θα είναι μηνιαία και πρέπει να γίνεται έως την 20η ημέρα του επόμενου μήνα από το μήνα αναφοράς.

Βάσει της απόφασης τα πιστωτικά ιδρύματα, συμπεριλαμβανομένων και των υποκαταστημάτων αλλοδαπών πιστωτικών ιδρυμάτων που λειτουργούν στην Ελλάδα, υποχρεούνται να διαβιβάσουν στη ΓΓΔΕ έως τις 30 Απριλίου αρχεία για τις παρακάτω ομάδες πελατών τους που ανήκουν στην κατηγορία «υψηλού κινδύνου»: α) ελεύθεροι επαγγελματίες, που διατηρούν ή είναι πραγματικοί δικαιούχοι λογαριασμών, στους οποίους πιστώθηκαν κατά το προηγούμενο ημερολογιακό έτος ποσά συνολικών εισοδημάτων τους άνω των 100.000 ευρώ. β) νομικά πρόσωπα, στους λογαριασμούς των οποίων οι συνολικές καταθέσεις ή αναλήψεις μετρητών κατά το προηγούμενο ημερολογιακό έτος υπερέβησαν τις 100.000 ευρώ.

Οι επιχειρήσεις ιδιωτικής ασφάλισης θα διαβιβάσουν έως τις 28η Φεβρουαρίου στη Γενική Γραμματεία Δημοσίων Εσόδων σε ηλεκτρονική κατάσταση, στοιχεία των ασφαλιστικών συμβολαίων ζωής και έως τις 14 Μαρτίου στοιχεία που αφορούν σε αποζημιώσεις που καταβάλλουν, βάσει δικαστικής απόφασης σε δικαιούχους, λόγω ανικανότητας για εργασία αιτία ατυχήματος για την απώλεια του εισοδήματος.

Τα ιδιωτικά θεραπευτήρια (με εξαίρεση εκείνων της ψυχικής υγείας, καθώς και των ιδιωτικών διαγνωστικών κέντρων) θα διαβιβάσουν έως τις 31 Μαρτίου 2016 στη Γενική Γραμματεία Δημοσίων Εσόδων στοιχεία με ιατρικές πράξεις. Την ίδια υποχρέωση έχουν και όλα τα ιδιωτικά ιατρικά κέντρα συμπεριλαμβανομένων και των κέντρων πλαστικής χειρουργικής.

Τα ιδιωτικά σχολεία στοιχειώδους και μέσης εκπαίδευσης (νηπιαγωγεία, δημοτικά, γυμνάσια και λύκεια), με εξαίρεση τα εσπερινά γυμνάσια και λύκεια, καθώς και τα ειδικά σχολεία ατόμων με ειδικές ανάγκες θα διαβιβάσουν έως τις 31 Μαρτίου 2016 στη Γενική Γραμματεία Δημοσίων Εσόδων του ηλεκτρονική κατάσταση καταβληθέντων διδάκτρων και πληρωμών για πρόσθετες παροχές (μεταφορά μαθητών, διατροφή, κλπ) ανά ημερολογιακό έτος. Τις παραπάνω υποχρεώσεις θα έχουν και τα ιδιωτικά εκπαιδευτήρια που λειτουργούν νόμιμα στη χώρα ως Πανεπιστήμια, Κολλέγια, Παραρτήματα ξένων Πανεπιστημίων, Ιδιωτικά ΙΕΚ, Εργαστήρια Ελευθέρων Σπουδών, Ινστιτούτα Σπουδών, επαγγελματικές και τεχνικές σχολές.

Οι εταιρείες σταθερής και κινητής τηλεφωνίας θα διαβιβάσουν έως τις 31 Μαρτίου 2016 στη Διεύθυνση Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης της ΓΓΔΕ σε ηλεκτρονική κατάσταση, στοιχεία τελών σταθερής και κινητής τηλεφωνίας των συνδρομητών τους.

Οι εταιρείες παροχής ηλεκτρικής ενέργειας θα διαβιβάσουν έως τις 31 Μαρτίου 2016 στη Γενική Γραμματεία Δημοσίων Εσόδων σε ηλεκτρονική κατάσταση, στοιχεία κατανάλωσης και κόστος ηλεκτρικής ενέργειας των συνδρομητών τους. Στο ετήσιο κόστος ηλεκτρικής ενέργειας δεν υπολογίζονται οι φορολογικές επιβαρύνσεις, καθώς και οι λοιπές επιβαρύνσεις υπέρ τρίτων.

Τέλος, οι εταιρείες ύδρευσης θα διαβιβάσουν στη Γενική Γραμματεία Δημοσίων Εσόδων του Υπουργείου Οικονομικών σε ηλεκτρονική κατάσταση έως τις 31 Μαρτίου στοιχεία κατανάλωσης και κόστος νερού των συνδρομητών τους. Στο ετήσιο κόστος ύδρευσης δεν υπολογίζονται οι φορολογικές επιβαρύνσεις, καθώς και οι λοιπές επιβαρύνσεις υπέρ τρίτων.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ