ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Ανησυχία για τον εμπορικό πόλεμο ΗΠΑ - Κίνας: Σε πτώση τα διεθνή χρηματιστήρια

Ανησυχία για τον εμπορικό πόλεμο ΗΠΑ - Κίνας: Σε πτώση τα διεθνή χρηματιστήρια
REUTERS / Akhtar Soomro

Οι φόβοι για κλιμάκωση της εμπορικής διαμάχης μεταξύ των ΗΠΑ και της Κίνας εξαπλώθηκαν από τις ασιατικές αγορές στην Ευρώπη σήμερα, οδηγώντας σε πτώση τις χρηματιστηριακές αγορές.

Ο γερμανικός δείκτης DAX υποχώρησε νωρίτερα κατά 1,5% ενώ ο πανευρωπαϊκός δείκτης STOXX 600 κατέγραψε πτώση 0,8%. Μια σειρά από αποθαρρυντικά εταιρικά αποτελέσματα επίσης ασκούσαν πιέσεις στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια.

Στην αγορά ομολόγων, το κόστος δανεισμού στη Γερμανία και τη Γαλλία υποχώρησε από το υψηλό επίπεδο επτά εβδομάδων καθώς αυξήθηκε η ζήτηση για τα λεγόμενα ασφαλή καταφύγια, αφού η αμερικανική κυβέρνηση κλιμάκωσε την πίεση στην Κίνα, προτείνοντας την επιβολή δασμών 25% σε κινεζικές εισαγωγές 200 δισεκ. δολαρίων.

Ο ευρύτερος δείκτης MSCI για τις μετοχές Ασίας-Ειρηνικού εκτός Ιαπωνίας έκλεισε με πτώση 1,6%.

Σύμφωνα με το ΑΠΕ - ΜΠΕ, αναλυτές απέδωσαν την τρέχουσα υποχώρηση στις παγκόσμιες χρηματιστηριακές αγορές στην αβεβαιότητα για την εμπορική πολιτική της κυβέρνησης Τραμπ, ενώ τα πρόσφατα εταιρικά αποτελέσματα και οικονομικά στοιχεία έχουν υπάρξει σε γενικές γραμμές ενθαρρυντικά.

«Χρειάζεται κανείς να έχει ισχυρό προαίσθημα για να επενδύσει σε αυτό το περιβάλλον και τον Αύγουστο αμφιβάλλω εάν το έχουν πολλοί», δήλωσε ο Ερβέ Γκουλετκέρ, αναπληρωτής επικεφαλής ανάλυσης στη γαλλική La Banque Postale Asset Management. Πρόσθεσε ότι οι επενδυτές χρειάζονται απεγνωσμένα «ένα πλαίσιο ερμηνείας» για να κατανοήσουν τις δηλώσεις της κυβέρνησης Τραμπ για το εμπόριο και ότι η περιορισμένη ορατότητα σε αυτό το μέτωπο συγκρατεί τις αγορές.

Η στερλίνα σημείωσε προσωρινή και μικρή μόνο άνοδο αφού η Τράπεζα της Αγγλίας αύξησε τα επιτόκια από τα χαμηλά επίπεδα της χρηματοπιστωτικής κρίσης και άφησε να εννοηθεί ότι δεν βιάζεται να προχωρήσει σε περαιτέρω σύσφιξη της πολιτικής της με την αβεβαιότητα του Brexit στον ορίζοντα.

Η στερλίνα αυξήθηκε από το 1,3081 δολάριο στο 1,3129 δολάριο μετά την απόφαση αλλά γρήγορα έχασε τα κέρδη της και κινείτο νωρίτερα στο 1,3050.

Οι τιμές του πετρελαίου υποχώρησαν για τρίτη συνεχή ημέρα, ύστερα από την απρόσμενη αύξηση των αμερικανικών αποθεμάτων αργού. Τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης για το πετρέλαιο μπρεντ σημείωσαν νωρίτερα πτώση 39 σεντς στα 72,00 δολάρια το βαρέλι.

Οι ευρωπαϊκές μετοχές υποχώρησαν έντονα, «τιμωρήθηκαν» από το θέμα του εμπορικού πολέμου που επανήλθε στο προσκήνιο, αναφέρει η ιταλική εφημερίδα Il Sole 24 Ore. Ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ, ζήτησε από τον εμπορικό αντιπρόσωπο των ΗΠΑ, Ρόμπερτ Λαϊτχάιζερ, να εξετάσει μια αύξηση στο 25% από 10% των δασμών για τα κινεζικά προϊόντα αξίας 200 δισεκατομμυρίων δολαρίων. Το Πεκίνο έχει ήδη υποσχεθεί περαιτέρω αντίποινα από την πλευρά του, όπως επισημαίνεται.

Εν τω μεταξύ, η βρετανική κεντρική τράπεζα ανακοίνωσε αύξηση των επιτοκίων κατά 0,25% σε 0,75%. Χθες το βράδυ, η Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ επιβεβαίωσε τα επιτόκια της τάξης του 1,75% -2%. Οι αναλυτές ωστόσο συνιστούν να ληφθεί υπόψη ότι η κεντρική τράπεζα των ΗΠΑ ενδέχεται να αναθεωρήσει προς τα πάνω το κόστος δανεισμού δύο φορές, αντί για ένα, εντός του τρέχοντος έτους, δεδομένου ότι, όπως επισημάνθηκε από τον πρόεδρο, Τζερόμ Πάουελ, η αμερικανική οικονομική δραστηριότητα αναπτύσσεται με ισχυρό ρυθμό και η ανεργία είναι χαμηλή.

Το Μιλάνο αντιμετώπισε σήμερα τις χειρότερες καταστάσεις της Γηραιάς Ηπείρου, σημειώνεται στο ίδιο δημοσίευμα και τονίζεται: Η διαφορά μεταξύ των ιταλικών και των γερμανικών ομολόγων αυξήθηκε στις 249 μονάδες βάσης, αμέσως μετά την απόφαση της Τράπεζας της Αγγλίας να αυξήσει το κόστος του χρήματος. Επιπλέον, προστίθεται πως ένα πλαίσιο αυξανόμενων επιτοκίων «τιμωρεί» την Ιταλία, η οποία όπως σημειώνεται είναι μια από τις πιο χρεωμένες χώρες στον κόσμο.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ