ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Το Ταμείο Αποκρατικοποιήσεων στο επίκεντρο της συνάντησης θεσμών – Τσακαλώτου

Το Ταμείο Αποκρατικοποιήσεων στο επίκεντρο της συνάντησης θεσμών – Τσακαλώτου
Ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος ΑΠΕ- ΜΠΕ

Το Ταμείο Αποκρατικοποιήσεων και η ανεξαρτητοποίηση της Γενικής Γραμματείας Δημοσίων Εσόδων θα βρεθούν στο επίκεντρο των συναντήσεων των θεσμών με το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης.

Οι Ντέκλαν Κοστέλο (ΕΕ), Ράσμους Ρέφερ (ΕΚΤ), Νίκολα Τζιαμαρόλι (ESΜ) και Ντέλια Βελκουλέσκου θα συναντηθούν αύριο με τον αναπληρωτή υπουργό Οικονομικών Τρύφωνα Αλεξιάδη και στις 8:30 το απόγευμα θα έχουν συνάντηση με τον υπουργό Οικονομικών Ευκλείδη Τσακαλώτο.
Στο επίκεντρο της βραδινής συνάντησης του κ. Τσακαλώτου με τους επικεφαλής των κλιμακίων θα βρεθεί το σχέδιο για το νέο Ταμείο Αποκρατικοποιήσεων.

Σύμφωνα με τα δεύτερα προαπαιτούμενα η κυβέρνηση θα πρέπει μέχρι τις 18 Δεκεμβρίου να δρομολογήσει τον ορισμό της ομάδας δράσης που θα αναλάβει να διαμορφώσει το Ταμείο Αξιοποίησης Δημόσιας Περιουσίας, αλλά και να αποκρυσταλλώσει τη δομή του Ταμείου, τα περιουσιακά στοιχεία που αυτό θα διαχειρίζεται, αλλά και το πώς θα χρησιμοποιηθούν τα έσοδα που θα αποκτήσει το Ταμείο από την αξιοποίηση των συμμετοχών του.

Το Ταμείο θα συσταθεί στις αρχές του 2016, θα εδρεύει στην Ελλάδα, την διαχείρισή του θα έχουν οι ελληνικές Αρχές, θα λειτουργεί σύμφωνα με το ελληνικό νομοθετικό πλαίσιο περί ανωνύμων εταιρειών και θα έχει ως μοναδικό μέτοχο το Ελληνικό Δημόσιο. Ουσιαστικά θα πρόκειται για ένα κρατικό επενδυτικό κεφάλαιο (sovereign fund), με τελείως διαφορετική λειτουργία από το ΤΑΙΠΕΔ. Στόχος είναι σε ορίζοντα 30ετίας να δημιουργηθεί ένα αποθεματικό ύψους 50 δισ. ευρώ, ως αξία των περιουσιακών του στοιχείων (ακίνητα, μετοχές, εκμετάλλευση του ορυκτού / φυσικού πλούτου κ.λπ.).

Νωρίτερα το απόγευμα οι θεσμοί θα εξετάσουν με τον κ. Αλεξιάδη τους βασικούς πυλώνες για το σχεδιασμό της ανεξάρτητης ΓΓΔΕ, προκειμένου να εξασφαλιστεί η υιοθέτηση της αντίστοιχης νομοθεσίας πριν από την πρώτη αξιολόγηση.

Ακόμη, θα εξετάσουν την υιοθέτηση μέτρων για την εξασφάλιση της είσπραξης φόρων και συγκεκριμένα μέτρα για τη διασταύρωση ελέγχων στις δεξαμενές καυσίμων (σταθερές ή κινούμενες) ούτως ώστε να παταχθεί το λαθρεμπόριο καυσίμων, αλλά και τις παρεμβάσεις ώστε να καταπολεμηθεί η αλυσιδωτή απάτη (carrousel) στον ΦΠΑ.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ