ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Ανησυχεί την ΕΚΤ η οικονομική κατάσταση της Τουρκίας

Ανησυχεί την ΕΚΤ η οικονομική κατάσταση της Τουρκίας
REUTERS/Kai Pfaffenbach

Η διαρκής πτώση της τουρκικής λίρας προκαλεί ανησυχία στην Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, λόγω της έκθεσης των μεγάλων ευρωπαϊκών τραπεζών στην Τουρκία.

Σύμφωνα με τους Financial Times, τους τελευταίος μήνες, ο Ενιαίος Εποπτικός Μηχανισμός της ΕΚΤ έχει ξεκινήσει να παρακολουθεί στενά τις σχέσεις των ευρωπαϊκών τραπεζών με την Τουρκία, αν και δεν κρίνει ακόμα την κατάσταση κρίσιμη.

Ο κίνδυνος που απασχολεί την ΕΚΤ είναι το ενδεχόμενο Τούρκοι δανειολήπτες που δεν είναι προστατευμένοι έναντι της αδυναμίας της λίρας, να αρχίσουν να κηρύσσουν χρεοστάσιο σε δάνειά τους σε ξένο νόμισμα –τα οποία απαρτίζουν περίπου το 40% των περιουσιακών στοιχείων των τουρκικών τραπεζών.

Σύμφωνα με τους Financial Times, Τούρκοι δανειολήπτες χρωστούν 83,3 δισ. δολάρια σε ισπανικές τράπεζες, 38,4 δισ. δολάρια σε γαλλικές και 17 δισ. δολάρια σε ιταλικές τράπεζες.

Η πληροφορία αυτή προβλημάτισε τους επενδυτές στην αγορά συναλλάγματος, με αποτέλεσμα το ευρώ να υποχωρεί σε χαμηλό 13 μηνών έναντι του δολαρίου, στα 1,146 δολάρια.

Η ανησυχία είναι εύλογη. Η πτώση της λίρας πλήττει τα έσοδα ευρωπαϊκών τραπεζών με μεγάλες επενδύσεις στην Τουρκία και την αξία των μεριδίων τους.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ