Ανησυχεί την ΕΚΤ η οικονομική κατάσταση της Τουρκίας
Πηγή: REUTERS/Kai Pfaffenbach

Η διαρκής πτώση της τουρκικής λίρας προκαλεί ανησυχία στην Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, λόγω της έκθεσης των μεγάλων ευρωπαϊκών τραπεζών στην Τουρκία.

Διαβάστε επίσης

Σύμφωνα με τους Financial Times, τους τελευταίος μήνες, ο Ενιαίος Εποπτικός Μηχανισμός της ΕΚΤ έχει ξεκινήσει να παρακολουθεί στενά τις σχέσεις των ευρωπαϊκών τραπεζών με την Τουρκία, αν και δεν κρίνει ακόμα την κατάσταση κρίσιμη.

Ο κίνδυνος που απασχολεί την ΕΚΤ είναι το ενδεχόμενο Τούρκοι δανειολήπτες που δεν είναι προστατευμένοι έναντι της αδυναμίας της λίρας, να αρχίσουν να κηρύσσουν χρεοστάσιο σε δάνειά τους σε ξένο νόμισμα –τα οποία απαρτίζουν περίπου το 40% των περιουσιακών στοιχείων των τουρκικών τραπεζών.

Σύμφωνα με τους Financial Times, Τούρκοι δανειολήπτες χρωστούν 83,3 δισ. δολάρια σε ισπανικές τράπεζες, 38,4 δισ. δολάρια σε γαλλικές και 17 δισ. δολάρια σε ιταλικές τράπεζες.

Η πληροφορία αυτή προβλημάτισε τους επενδυτές στην αγορά συναλλάγματος, με αποτέλεσμα το ευρώ να υποχωρεί σε χαμηλό 13 μηνών έναντι του δολαρίου, στα 1,146 δολάρια.

Η ανησυχία είναι εύλογη. Η πτώση της λίρας πλήττει τα έσοδα ευρωπαϊκών τραπεζών με μεγάλες επενδύσεις στην Τουρκία και την αξία των μεριδίων τους.


Διαβάστε επίσης

Δολοφονία Κασόγκι: Η Άγκυρα αντικρούει την εκδοχή του Ριάντ που απαλλάσσει τον πρίγκιπα Σαλμάν

Διαψεύδει το Στέιτ Ντιπάρτμεντ την απέλαση Γκιουλέν

Νέα προειδοποίηση του Στέιτ Ντιπάρτμεντ στην Τουρκία για τους S-400

NBC: Ο Λευκός Οίκος εξετάζει την έκδοση του Γκιουλέν στην Τουρκία