ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Στη Βουλή διατάξεις που θα ενεργοποιούν το Περιουσιολόγιο

Στη Βουλή διατάξεις που θα ενεργοποιούν το Περιουσιολόγιο
Shutterstock Stock Photos

Εντός του επόμενου μήνα θα έρθει στη Βουλή διάταξη νόμου με την οποία θα ενεργοποιείται το νέο Περιουσιολόγιο και θα μπαίνουν οι βάσεις για να μπει σε παραγωγική λειτουργία σε βάθος λίγων μηνών.

Το νέο Περιουσιολόγιο, σε συνδυασμό με τον πρόσφατο νόμο για την καταπολέμηση της διακίνησης του «μαύρου χρήματος» (Ν. 4557/2018) που περιλαμβάνει αρκετά προχωρημένες διατάξεις, αναμένεται να αποτελέσει την αιχμή του δόρατος του φοροελεγκτικού μηχανισμού για το κυνήγι κατά της φοροδιαφυγής και της εισφοροδιαφυγής.

Οι δανειστές, στο πλαίσιο ολοκλήρωσης της τέταρτης αξιολόγησης επέβαλαν να τεθεί άμεσα σε εφαρμογή το πρώτο τμήμα του ηλεκτρονικού Περιουσιολογίου και σε πλήρη λειτουργία σε περίπου δύο χρόνια. Μάλιστα, το χρονοδιάγραμμα που έχει τεθεί για την ολοκλήρωσή του στα τέλη Δεκεμβρίου του 2020 είναι απαραίτητο γιατί το συγκεκριμένο πρόγραμμα θα χρηματοδοτηθεί από το ΕΣΠΑ που ζητεί συγκεκριμένες ημερομηνίες.

Να σημειωθεί πως τα περισσότερα στοιχεία του Περιουσιολογίου είναι διαθέσιμα σε ηλεκτρονική μορφή και το μόνο που απομένει είναι το ουσιαστικό «πάντρεμα» αυτών των στοιχείων.

Μέσω του Περιουσιολογίου θα γίνεται σε καθημερινή βάση επικαιροποίηση μιας τεράστιας βάσης δεδομένων στην οποία θα καταγράφονται ηλεκτρονικά το σύνολο της κινητής και ακίνητης περιουσίας πολιτών και επιχειρήσεων σε Ελλάδα και εξωτερικό.

Το βασικό στοίχημα του υπουργείου Οικονομικών μέσω της νέας αυτής εφαρμογής είναι να μπορέσει να καταργήσει τα τεκμήρια με τη μορφή που τα γνωρίζουμε σήμερα και να ισχύσει αυτό που εφαρμόζεται σε όλες τις αναπτυγμένες χώρες, δηλαδή ο τρόπος διαβίωσης και τα έξοδα που πραγματοποιεί ένας φορολογούμενος ή ένα νοικοκυριό να μπορούν να δικαιολογηθούν από τα περιουσιακά στοιχεία και – το βασικότερο – από τον τρόπο που αυτά έχουν αποκτηθεί.

Το Πληροφοριακό Σύστημα του Πλήρους Ηλεκτρονικού Περιουσιολογίου, σύμφωνα με το σχέδιο δράστης της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων, θα αποτελείται από τα ακόλουθα στοιχεία-υποσυστήματα:

  • Υποσύστημα Φορολογουμένων. Οι φορολογούμενοι θα έχουν τη δυνατότητα υποβολής στοιχείων περιουσίας (αρχικής και τροποποιητικής), προβολής και εκτύπωσης της συνολικής τους εικόνας, καθώς και τροποποίησης λανθασμένων πληροφοριών.
  • Υποσύστημα Εσωτερικών Χρηστών. Ειδικοί χρήστες της φορολογικής διοίκησης θα έχουν τη δυνατότητα προβολής των στοιχείων της περιουσίας και συσχέτισής τους με άλλες πληροφορίες της φορολογικής διοίκησης για τον εντοπισμό πιθανών περιπτώσεων απόκρυψης εισοδημάτων. Επίσης, θα έχουν τη δυνατότητα καταχώρισης των περιουσιακών στοιχείων, τα οποία προκύπτουν ύστερα από έλεγχο ο οποίος έχει καταστεί οριστικός.
  • Υποσύστημα Διαχείρισης του Περιουσιολογίου. Ειδικοί χρήστες της φορολογικής διοίκησης θα μπορούν να εμπλουτίζουν το σύστημα με νέες κατηγορίες δεδομένων και να καθορίζουν τις διαδικασίες συλλογής, ενημέρωσης, καθώς και τους κανόνες εγκυρότητας των δεδομένων αυτών. Επίσης θα έχουν τη δυνατότητα να διαχειρίζονται τους χρήστες του Περιουσιολογίου, τις προθεσμίες υποβολής και άλλες παραμέτρους λειτουργίας του. Τέλος, θα έχουν τη δυνατότητα παρακολούθησης της λειτουργίας του Περιουσιολογίου και εξαγωγής αναφορών και στατιστικών στοιχείων.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ