ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Η αναβάθμιση της Fitch δεν άγγιξε τα ελληνικά ομόλογα που πιέζονται από την Τουρκία

Η αναβάθμιση της Fitch δεν άγγιξε τα ελληνικά ομόλογα που πιέζονται από την Τουρκία
Reuters

Αδιάφορους άφησε τους επενδυτές στην αγορά ομολόγων η αναβάθμιση της πιστοληπτικής αξιολόγησης της Ελλάδος κατά δύο βαθμίδες από τον οίκο Fitch σε «BB-» από «B» με σταθερές προοπτικές, με τις πιέσεις στα ελληνικά χρεόγραφα να εντείνονται σήμερα εν μέσω ανησυχιών για τις εξελίξεις στην Τουρκία.

Η απόδοση του πενταετούς ομολόγου σκαρφάλωσε στο 3,307%, από 3,26% στο κλείσιμο της Παρασκευής, ενώ η απόδοση του ελληνικού δεκαετούς ομολόγου ανήλθε στο 4,26%, από 4,19% στο κλείσιμο της Παρασκευής. Η διαφορά απόδοσης (spread) με το γερμανικό ομόλογο διαφοράς ανήλθε στις 397 μονάδες βάσης.

Οι πιέσεις στις ευρωπαϊκές μετοχές και ειδικά στις τράπεζες αυξάνονται, καθώς η προσοχή των επενδυτών εστιάζεται στις επιπτώσεις που θα μπορούσε να έχει στο ευρωπαϊκό τραπεζικό σύστημα μια κορύφωση της κρίσης στην Τουρκία.

Στοιχεία της Τράπεζας Διεθνών Διακανονισμών (Bank for International Settlements - BIS) δείχνουν πως Τούρκοι δανειολήπτες χρωστούν 83,3 δισ. δολάρια σε ισπανικές τράπεζες, 38,4 δισ. δολάρια σε γαλλικές και 17 δισ. δολάρια σε ιταλικές τράπεζες.

Μέχρι το δεύτερο τρίμηνο του 2016 οι Τούρκοι δανειολήπτες χρωστούσαν 30 δισ. δολάρια σε ελληνικές τράπεζες και συγκεκριμένα στην Εθνική Τράπεζα, η οποία κατείχε το 99,81% της Finansbank. Αυτή η συμμετοχή καθιστούσε την Ελλάδα ως την τρίτη πιο εκτεθειμένη χώρα στον τουρκικό κίνδυνο από την άποψη των τραπεζών. Ωστόσο, μετά την πώληση της Finansbank στην Qatar National Bank έναντι 2,75 δισ. ευρώ η Εθνική Τράπεζα μηδένισε την έκθεση της στην Τουρκία.

Τα στοιχεία της Τράπεζας Διεθνών Διακανονισμών (Bank for International Settlements - BIS) δείχνουν πως Τούρκοι δανειολήπτες χρωστούν σήμερα στις ελληνικές τράπεζες μόλις 130 εκατ. δολάρια.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ