ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Πώς η Τουρκία φέρνει στο προσκήνιο την ελληνική κρίση – Οι φόβοι της Ολλανδίας

Πώς η Τουρκία φέρνει στο προσκήνιο την ελληνική κρίση – Οι φόβοι της Ολλανδίας
Reuters

 «Κόκκινος συναγερμός» έχει ηχήσει σε πολλές Ευρωπαϊκές πρωτεύουσες μετά την είσοδο της Τουρκίας σε φάση κρίσης με τη διολίσθηση του νομίσματός της. Μάλιστα σε χώρες όπως η Ολλανδία επιχειρούν ήδη μια καταγραφή των πιθανών επιπτώσεων και στη βάση αυτή κάνουν συγκρίσεις με την Ελλάδα.

Μπορεί η Ολλανδική Βουλή να είναι κλειστή για τις θερινές διακοπές, ωστόσο βουλευτές της συμπολίτευσης και της αντιπολίτευσης κατέθεσαν χθες στον υπουργό Οικονομικών της Ολλανδίας Βόπκε Χούκστρα επείγουσες ερωτήσεις, με τις οποίες ζητούν ενημέρωση για τις επιπτώσεις της τουρκικής κρίσης στο ολλανδικό και το ευρωπαϊκό τραπεζικό σύστημα. Μάλιστα του ζήτησαν να συγκρίνει την τουρκική κατάσταση με τον κίνδυνο που αντιμετώπισε η ευρωζώνη με την Ελλάδα, προ οκταετίας!

Το βάρος των ερωτήσεων έπεσε στο ποιες ολλανδικές τράπεζες έχουν οντότητες στην Τουρκία, στο πόσο μεγάλος είναι ο κίνδυνος για την ING και την τουρκική θυγατρική της, στο ποιες ολλανδικές τράπεζες έχουν επενδύσει τα τελευταία πέντε χρόνια σε τουρκικές τράπεζες, παρά το ανησυχητικό δημοσιονομικό έλλειμμα και το απρόβλεπτο πολιτικό κλίμα, κ.α..

Οι ανησυχίες αυτές είναι διαδομένες και δεν απαντώνται μόνον στην Ολλανδία. Οι τραπεζικές μετοχές στην Ευρώπη βρέθηκαν χθες σε κλοιό μαζικών πιέσεων εν μέσω ανησυχιών ότι συγκεκριμένες τράπεζες της ΕΕ θα βρεθούν αντιμέτωπες με περιπέτειες λόγω της επιταχυνόμενης κρίσης στην Τουρκία. Αυτές οι ανησυχίες τροφοδότησαν έναν ντόμινο που επηρέασε όλα τα ομόλογα της Ευρωπαϊκής περιφέρειας και κυρίως τα ιταλικά και τα ελληνικά.

Η απόδοση του ιταλικού δεκαετούς ομολόγου σημείωσε αύξηση 3,10% και ανήλθε στο 3,089%, όταν προ μιας εβδομάδος ήταν στο 2,9%. Το διετές ιταλικό ομόλογο «εκτοξεύθηκε» κατά 9,25% σε ημερήσια βάση και η απόδοση του διαμορφώθηκε στο 1,285%, από 0,97% μια εβδομάδα νωρίτερα. Η απόδοση του ελληνικού δεκαετούς ομολόγου ανήλθε έως το 4,29%, όταν προ μιας εβδομάδος ήταν στο 3,9%, ενώ η απόδοση του πενταετούς ομολόγου άγγιξε το 3,315%, όταν την παρελθούσα Δευτέρα ήταν στο 3%, ήτοι αυξήθηκε μέσα σε πέντε συνεδριάσεις κατά 30 μονάδες βάσης!

ΔΗΜΟΦΙΛΗ