ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Τέλος μετά τις 20 Αυγούστου στην επιχορήγηση για την εξόφληση οφειλών του Δημοσίου

Τέλος μετά τις 20 Αυγούστου στην επιχορήγηση για την εξόφληση οφειλών του Δημοσίου
EUROKINISSI

Μέχρι τις 20 Αυγούστου, οπότε εκπνέει το πρόγραμμα του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας (ESM), θα είναι διαθέσιμες οι χρηματοδοτήσεις από το πρόγραμμα επιχορήγησης για την εκκαθάριση των ληξιπρόθεσμων υποχρεώσεων του Δημοσίου προς ιδιώτες.

Αυτό προκύπτει από δύο αποφάσεις που εξέδωσε ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Γιώργος Χουλιαράκης και με τις οποίες ξεκαθαρίζεται πως οι φορείς που θα χρηματοδοτηθούν θα πρέπει να εξοφλήσουν τα «φέσια» έως το τέλος του έτους.

Σημειώνεται πως στις αρχές Ιουλίου οι ληξιπρόθεσμες οφειλές του Δημοσίου προς τον ιδιωτικό τομέα ανέρχονταν σε 2,7 δισ. ευρώ. Οι κρατικοί φορείς όφειλαν συνολικά 2,016 δισ. ευρώ, ενώ οι εκκρεμείς επιστροφές φόρου ήταν στα 706 εκατ. ευρώ. Τα μεγαλύτερα «φέσια» προέρχονταν από τα ασφαλιστικά ταμεία (συνολικά 912 εκατ. ευρώ), ενώ ακολουθούσαν τα νοσοκομεία με οφειλές 359 εκατ. ευρώ. Σήμερα τα εν λόγω φέσια έχουν σημειώσει αύξηση.

Στη βάση αυτή ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών έδωσε οδηγίες για το πώς θα εξοφληθούν οι υπερήμερες οφειλές του Δημοσίου έως το τέλος του 2018.

Όπως προκύπτει από τις εντολές Χουλιαράκη, οι φορείς οι οποίοι δεν έχουν ήδη χρηματοδοτηθεί στο πλαίσιο του προγράμματος εκκαθάρισης ληξιπρόθεσμων υποχρεώσεων μπορούν να χρηματοδοτηθούν ως και το ύψος των ληξιπρόθεσμων υποχρεώσεων, όπως αυτό είχε διαμορφωθεί σύμφωνα με τα τελευταία διαθέσιμα στοιχεία, στο πλαίσιο της υποβολής μηνιαίων οικονομικών στοιχείων και εκθέσεων στο Γενικό Λογιστήριο του Κράτους.

Οι φορείς που έχουν χρηματοδοτηθεί και έχουν ολοκληρώσει την αποπληρωμή των εν λόγω υποχρεώσεων, δηλαδή δεν έχουν ταμειακά υπόλοιπα, θα μπορούν να χρηματοδοτηθούν εκ νέου, ως και το ύψος των ληξιπρόθεσμων υποχρεώσεων, όπως αυτό είχε διαμορφωθεί σύμφωνα με τα τελευταία διαθέσιμα στοιχεία.

Οι φορείς οι οποίοι έχουν χρηματοδοτηθεί, αλλά δεν έχουν ολοκληρώσει την αποπληρωμή των υποχρεώσεων τους, δύνανται να χρηματοδοτηθούν εκ νέου, ως και το ύψος των ληξιπρόθεσμων υποχρεώσεων, όπως αυτό είχε διαμορφωθεί σύμφωνα με τα τελευταία διαθέσιμα στοιχεία, αλλά μειωμένο κατά το ποσό του ταμειακού υπολοίπου από την ήδη χορηγηθείσα χρηματοδότηση.

Η απόφαση ξεκαθαρίζει πως οι χρηματοδοτήσεις από το πρόγραμμα επιχορήγησης για την εκκαθάριση ληξιπρόθεσμων υποχρεώσεων θα ολοκληρωθούν την 20η Αυγούστου 2018. Για τα αιτήματα δε που θα υποβληθούν μετά το τέλος Ιουλίου 2018, η αποπληρωμή των ληξιπρόθεσμων υποχρεώσεων θα μπορεί να ολοκληρωθεί μέχρι το τέλος του οικονομικού έτους 2018.

Οι φορείς πάντως οφείλουν να ολοκληρώσουν την αποπληρωμή των ληξιπρόθεσμων υποχρεώσεων μέχρι το τέλος του επόμενου από τη λήψη της σχετικής επιχορήγησης μήνα, ενώ η προθεσμία αυτή δύναται να παραταθεί μόνο σε εξαιρετικές περιπτώσεις.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ