ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Ρέγκλινγκ: Η Ελλάδα πρέπει να συνεχίσει τις μεταρρυθμίσεις

Ρέγκλινγκ: Η Ελλάδα πρέπει να συνεχίσει τις μεταρρυθμίσεις
EPA/PANTELIS SAITAS/ΑΠΕ-ΜΠΕ

Στην επισήμανση πως εάν οι μεταρρυθμίσεις συνεχιστούν η Ελλάδα θα εξακολουθήσει να βρίσκεται στο σωστό δρόμο προχώρησε ο επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας (ESM) Κλάους Ρέγκλινγκ μιλώντας στη διαδικτυακή έκδοση του Spiegel. Ο ίδιος αναγνώρισε τις θυσίες του ελληνικού λαού και την επίπονη προσαρμογή της Ελλάδος, καθώς και το γεγονός πως η ελάφρυνση του ελληνικού χρέους έπρεπε να γίνει νωρίτερα από το 2012.

«Θα ήταν αλαζονικό να πούμε ότι κάναμε τα πάντα σωστά στην Ελλάδα. Δεν υπήρχε σενάριο για αυτήν την κρίση, τη χειρότερη από τη Μεγάλη Ύφεση», ανέφερε ο Γερμανός επικεφαλής του ESM.

Στο σημείο αυτό αναφέρθηκε στο ότι η απομείωση του ελληνικού χρέους έπρεπε να έρθει πιο νωρίς.

«Η συμμετοχή του ιδιωτικού τομέα, για παράδειγμα, στην οποία οι ιδιώτες κάτοχοι ομολόγων του Ελληνικού Δημοσίου έπρεπε να διαγράψουν περισσότερα από 100 δισ. ευρώ το 2012, θα έπρεπε να είχε έρθει νωρίτερα», υπογράμμισε χαρακτηριστικά.

Ο ίδιος πάντως υπερασπίστηκε την ευρύτερη πολιτική που ακολούθησε η ζώνη του ευρώ στην Ελλάδα.

«Κατ 'αρχήν, ενεργήσαμε σωστά: ακολουθώντας το παράδειγμα του ΔΝΤ, οι χώρες του ευρώ χορήγησαν δάνεια διάσωσης, τα οποία συνδέονταν με αυστηρές μεταρρυθμίσεις», είπε και προσέθεσε τα εξής: «Εάν οι μεταρρυθμίσεις συνεχιστούν η Ελλάδα θα εξακολουθήσει να βρίσκεται στο σωστό δρόμο».

Ο ίδιος μιλώντας για τα προσωπικά του μαθήματα από την κρίση υποστήριξε ότι ανέπτυξε τεράστιο σεβασμό για τον ελληνικό λαό που έπρεπε να αποδεχτεί επώδυνες προσαρμογές. «Μισθοί και συντάξεις έπρεπε να κοπούν κατά 30%. Ο αριθμός των εργαζόμενων στο Δημόσιο έπρεπε επίσης να μειωθεί σημαντικά. Εύχομαι αυτή η προσαρμογή να εκτιμηθεί περισσότερο στη Γερμανία. Αυτές οι περικοπές ήταν ουσιώδεις για να αποκατασταθούν τα δημόσια οικονομικά και η ανταγωνιστικότητα. Οι Έλληνες τα αποδέχτηκαν γιατί θέλουν να μείνουν στην ευρωζώνη», είπε.

Στη βάση αυτή τόνισε πως η ολοκλήρωση του ελληνικού προγράμματος κλείνει τον κύκλο της κρίσης για τη ζώνη του ευρώ. «Το τέλος του προγράμματος του ESM για την Ελλάδα είναι ο επίλογος. Η Αθήνα όμως θα παραμείνει στενά συνδεδεμένη με τον ESM. Με 204 δισ. ευρώ δάνεια διάσωσης είμαστε ο μεγαλύτερος πιστωτής», ανέφερε, αποσαφηνίζοντας πως η Ελλάδα θα παραμείνει υπό στενότερη παρακολούθηση από τον ESM και τους άλλους θεσμούς μετά το τέλος του προγράμματος, σε σχέση με τα άλλα κράτη που μπήκαν σε πρόγραμμα.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ