ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Μοσκοβισί: Σκανδαλώδης η διαδικασία λήψης αποφάσεων στο Eurogroup

Μοσκοβισί: Σκανδαλώδης η διαδικασία λήψης αποφάσεων στο Eurogroup
EPA/STEPHANIE LECOCQ

«Σκανδαλώδη» χαρακτήρισε εκ νέου τη διαδικασία λήψης αποφάσεων στο Eurogroup ο Επίτροπος της ΕΕ για τις Οικονομικές και Νομισματικές Υποθέσεις Πιέρ Μοσκοβισί μιλώντας στη διαδικτυακή έκδοση του γερμανικού περιοδικού Spiegel.

Απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με το τι διδάχθηκε ο ίδιος από την κρίση, ο Πιέρ Μοσκοβισί δήλωσε ότι οι Έλληνες υπέφεραν πολύ από την κρίση και τόνισε πως δεν του ήταν ευχάριστο το γεγονός ότι αποφασιζόταν η τύχη εκατομμυρίων Ελλήνων πίσω από κλειστές πόρτες στο Eurogroup. «Προσωπικά πιστεύω: από δημοκρατική σκοπιά, ήταν σκανδαλώδες. Εξάγω από αυτό το δίδαγμα ότι το Eurogroup πρέπει να γίνει πιο διαφανές και να ενισχυθεί ο κοινοβουλευτικός έλεγχος».

Ο κ. Μοσκοβισί παραδέχθηκε ότι αρχικά η έκταση του ελληνικού προβλήματος είχε υποτιμηθεί, ενώ έλειπαν τόσο τα εργαλεία όσο και η εμπειρία. «Ήταν ορθό να διασωθεί η Ελλάδα. Χωρίς βοήθεια η χώρα θα είχε καταρρεύσει, με δυσάρεστες συνέπειες για τους πολίτες της και τα άλλα κράτη-μέλη», δήλωσε . Ο ίδιος προσέθεσε πως το πρώτο πρόγραμμα έγινε πολύ γρήγορα και ήταν προσανατολισμένο μονόπλευρα στον δημόσιο τομέα και επεσήμανε ότι τα διαρθρωτικά προβλήματα της χώρας αντιμετωπίστηκαν δραστικά μόλις με το τρίτο πρόγραμμα.

Σε ό,τι αφορά στην σημερινή κατάσταση, ο κ. Μοσκοβισί επεσήμανε ότι η κυβέρνηση θα πρέπει να συνεχίσει με συνέπεια να μειώνει το χρέος και να παραμείνει στον μεταρρυθμιστικό δρόμο.

«Η Ελλάδα μπορεί να ανασάνει. Οι αγορές εμπιστεύονται και πάλι την χώρα. Ο ελληνικός προϋπολογισμός παρουσιάζει σταθερό πλεόνασμα και τα δάνεια αποπληρώνονται. Η Ελλάδα εφάρμοσε τα τελευταία τρία χρόνια περίπου 450 μεταρρυθμίσεις. Περισσότερες από κάθε άλλο κράτος-μέλος. Υπάρχει και πάλι ανάπτυξη, η ανεργία μειώνεται - αν και παραμένει πολύ υψηλή», είπε.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ