ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Μικρή ενίσχυση της τουρκικής λίρας μετά τις παρεμβάσεις

Μικρή ενίσχυση της τουρκικής λίρας μετά τις παρεμβάσεις
REUTERS/Murad Sezer/Illustration

Στις 5,98 λίρες διαμορφώνεται η ισοτιμία του τουρκικού νομίσματος έναντι του δολαρίου, μετά τη δέσμευση του Κατάρ για επενδύσεις 15 δισ. δολαρίων στην Τουρκία, αλλά και τις κινήσεις της κεντρικής τράπεζας της Τουρκίας για στήριξη της λίρας.

Η κίνηση της κεντρικής τράπεζας της Τουρκίας να μειώσει την παροχή ρευστότητας σε λίρες αυξάνοντας με τον τρόπο αυτό τα επιτόκια, οδήγησε σε ενίσχυση της ισοτιμίας του νομίσματος έναντι του δολαρίου, μετά την κάθετη βουτιά των προηγούμενων ημερών.

Η Άγκυρα προχώρησε πρακτικά σε αύξηση του κόστους δανεισμού σε λίρες, χωρίς όμως να το κάνει επίσημα, για να κρατήσει τα προσχήματα και να δείξει ότι αντιστέκεται στις αγορές.

Αισιοδοξία για βελτίωση των σχέσεων με την Ευρωπαϊκή Ένωση δημιούργησε εξάλλου η απελευθέρωση των δύο ελλήνων στρατιωτικών, αντισταθμίζοντας εν μέρει το γεγονός ότι οι ΗΠΑ απέκλεισαν το ενδεχόμενο να άρουν τους δασμούς στον χάλυβα της Τουρκίας ακόμα και αν η Άγκυρα απελευθερώσει τον αμερικανό πάστορα Άντριου Μπράνσον.

Οι επενδυτές αναμένουν τώρα τη συνέντευξη Τύπου που θα πραγματοποιήσει αργότερα σήμερα ο υπουργός Οικονομικών της Τουρκίας, Μπεράτ Αλμπαϊράκ, που στόχο θα έχει να καθησυχάσει τους διεθνείς επενδυτές.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ