ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Μουντιάλ, video games και …ψυγεία έδωσαν ώθηση στην αγορά προϊόντων τεχνολογίας

Μουντιάλ, video games και …ψυγεία έδωσαν ώθηση στην αγορά προϊόντων τεχνολογίας
EPA/RITCHIE B. TONGO/φωτογραφία αρχείου

Η τελική φάση του Παγκοσμίου Κυπέλλου Ποδοσφαίρου, αλλά και η συνεχιζόμενη άνοδος στις πωλήσεις των video παιχνιδιών αλλά και μεγάλων οικιακών συσκευών όπως είναι τα ψυγεία, ήταν οι κύριοι λόγοι που το β’ τρίμηνο του 2018 έκλεισε με αύξηση 4,9% η αγορά προϊόντων τεχνολογίας σε ετήσια βάση και διαμορφώθηκε στα 470 εκατ. ευρώ, σύμφωνα με τα στοιχεία που δημοσιοποίησε η εταιρεία ερευνών GfK.

Με εξαίρεση τα φωτογραφικά είδη καθώς και τα είδη εξοπλισμού γραφείου και αναλωσίμων, όλες οι υπόλοιπες κατηγορίες παρουσίασαν θετικό πρόσημο, σύμφωνα με τα στοιχεία της GfK TΕΜΑΧ. Τη μεγαλύτερη άνοδο (+14,9% στα 78 εκατ. ευρώ), όπως και αναμενόταν λόγω του Μουντιάλ της Ρωσίας, παρουσίασε η κατηγορία των ηλεκτρονικών καταναλωτικών αγαθών με τις πωλήσεις τηλεοράσεων να παρουσιάζουν αύξηση, ενώ θετικό πρόσημο υπήρξαν και στις πωλήσεις ηχείων και παιχνιδοκονσολών που εκμεταλλεύτηκαν τις προσφορές της πασχαλινής περιόδου. Αντίθετα, τη μεγαλύτερη μείωση είχαμε στα φωτογραφικά είδη (-19,9% στα 6 εκατ. ευρώ).

Στις μεγάλες οικιακές συσκευές, η αύξηση ήταν της τάξεως του 4,8% στα 110 εκατ. ευρώ. Η αύξηση αποδίδεται στην άνοδο στην κατηγορία των ψυγείων καθώς παρατηρείται συγκέντρωση στους ψυγειοκαταψύκτες και ειδικά σε μεγαλύτερες χωρητικότητες. Και στα δίπορτα ψυγεία αύξηση παρατηρείται στις μεγαλύτερες διαστάσεις 60 εκ. και πάνω. Τέλος μικρή άνοδο παρουσιάζουν και τα ψυγεία ντουλάπες καθώς και αυτά με 3 και περισσότερες πόρτες. Ανοδικά κινήθηκαν και τα στεγνωτήρια, ενώ πτώση υπήρξε στις πωλήσεις κουζινών.

Οι πωλήσεις των μικρών οικιακών συσκευών αυξήθηκαν κατά 4% στα 33 εκατ. ευρώ με αποχυμωτές, ξυριστικές μηχανές και συσκευές σιδερώματος να είναι μεταξύ των υποκατηγοριών προϊόντων που κινήθηκαν ανοδικά.

Τα προϊόντα πληροφορικής είχαν την μικρότερη αύξηση (1,5% στα 94 εκατ. ευρώ) καθώς από τη μία πλευρά οι πωλήσεις φορητών υπολογιστών παρουσίασαν πτώση, αλλά από την άλλη τα προϊόντα που σχετίζονται με το gaming (οθόνες, κάρτες δικτύου, επιτραπέζιοι υπολογιστές και περιφερειακά) κινήθηκαν ανοδικά.

Τα νέα μοντέλα στα smartphones ήταν ο λόγος που η κατηγορία των τηλεπικοινωνιακών προϊόντων παρουσίασε αύξηση 4,7% στα 143 εκατ. ευρώ, ενώ αυξημένες ήταν και οι πωλήσεις των ακουστικών αλλά και των wearables.

Τέλος, στα είδη εξοπλισμού γραφείου και αναλωσίμων υπήρξε μία πτώση 9,5% στα 7 εκατ. ευρώ, λόγω κυρίως του μειωμένου ενδιαφέροντος για πολυμηχανήματα.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ