ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Εντατικοποιούνται οι έλεγχοι για εισφοροδιαφυγή

Εντατικοποιούνται οι έλεγχοι για εισφοροδιαφυγή
EUROKINISSI/ ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΣ ΓΙΑΝΝΗΣ

Με τα χρέη προς τα ασφαλιστικά ταμεία να έχουν εκτοξευθεί στα 33,8 δισ. ευρώ οι έλεγχοι του Κέντρου Είσπραξης Ασφαλιστικών Οφειλών (ΚΕΑΟ) εντατικοποιούνται προκειμένου να μπει φρένο στην εισφοροδιαφυγή.

Με στόχο την είσπραξη 1,2 δισ. ευρώ εντός του 2018 οι ελεγκτές του ΚΕΑΟ προχωρούν τόσο σε διαδικασίες αναγκαστικών μέτρων, όσο και σε αναστολή της δυνατότητας υποβολής Αναλυτικών Περιοδικών Δηλώσεων (ΑΠΔ) μέσω διαδικτύου που εφαρμόζεται για οφειλέτες με μεγάλες κυρίως και μη ρυθμισμένες οφειλές.

Στο διάστημα Απρίλιος - Ιούνιος 2018 απεστάλησαν 13.779 ατομικές ειδοποιήσεις προκειμένου να ξεκινήσουν οι διαδικασίες αναγκαστικών εισπράξεων. Παράλληλα, το ΚΕΑΟ προχώρησε σε αναστολή της δυνατότητας υποβολής Αναλυτικών Περιοδικών Δηλώσεων 1.345 οφειλετών από τους οποίους οι 309 προχώρησαν στην συνέχεια σε ρύθμιση ή εξόφληση της οφειλή τους.

Πάντως, από τις συνολικά 382.650 αιτήσεις για ένταξη σε κάποια ρύθμιση οφειλών προς τα ασφαλιστικά ταμεία, μόλις οι 133.270 είναι ενεργές. Οι υπόλοιπες 205.318 έχουν απολεστεί, ενώ υπάρχουν και 44.062 που έχουν τελεσφορήσει.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ