ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Το ΑΕΠ είναι σήμερα 40 δισ. ευρώ μικρότερο από το 2010 και το χρέος 40 δισ. ευρώ μεγαλύτερο

Το ΑΕΠ είναι σήμερα 40 δισ. ευρώ μικρότερο από το 2010 και το χρέος 40 δισ. ευρώ μεγαλύτερο
Reuters

Οι Ευρωπαίοι αξιωματούχοι ψέγουν σε υψηλούς τόνους τους χειρισμούς του Γιάνη Βαρουφάκη για το τεράστιο πισωγύρισμα της ελληνικής οικονομίας το 2015 και για το ότι τελικά το ελληνικό χρέος επιβαρύνθηκε επιπρόσθετα με τα 61 δισ. ευρώ του τρίτου δανείου του ESM.

Σύμφωνα με τον Φιλελεύθερο το ελληνικό δημόσιο χρέος ανέρχεται σήμερα στα 360 δισ. ευρώ, όταν το ΑΕΠ της Ελλάδος είναι στα 180 δισ. ευρώ περίπου. Το 2010, πριν το πρώτο Μνημόνιο, το ελληνικό δημόσιο χρέος ήταν στα 320 δισ. ευρώ και το ελληνικό ΑΕΠ στα 220 δισ. ευρώ. Απλά το χρέος είναι σήμερα 40 δισ. ευρώ μεγαλύτερο από ότι πριν τα Μνημόνια και το ΑΕΠ 40 δισ. ευρώ μικρότερο.

Αυτό το γεγονός δεν μπορεί να χαρακτηριστεί επιτυχία και σίγουρα δεν μπορεί να πανηγυρίζεται ως επιτυχημένη προσαρμογή. Και ο βασικός λόγος είναι πως όσα κέρδισε η Ελλάδα με το PSI τα έχασε με το τρίτο Μνημόνιο που φόρτωσε με αχρείαστο χρέος τα ελληνικά νοικοκυριά.

Το μεγαλύτερο μάλιστα πρόβλημα της υπόθεσης του ελληνικού χρέους είναι ότι τα σχεδόν 260 δισ. ευρώ από τα 360 δισ. ευρώ του χρέους είναι στα χέρια του επίσημου τομέα. Δηλαδή ο κίνδυνος βαραίνει κυρίως τους Ευρωπαίους φορολογουμένους και όχι τους ιδιώτες. Και αυτό καθιστά την Ελλάδα μια sui generis υπόθεση, που οι επενδυτές θεωρούν περίπλοκη και ως εκ τούτου μη θελκτική.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ