ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Χαιρετίζουν Σεντένο και Ρέγκλινγκ την έξοδο από το Μνημόνιο – Νέα υπόσχεση για το χρέος

Χαιρετίζουν Σεντένο και Ρέγκλινγκ την έξοδο από το Μνημόνιο – Νέα υπόσχεση για το χρέος
Reuters

Την επιτυχημένη έξοδο της Ελλάδος από το τριετές πρόγραμμα οικονομικής βοήθειας του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας (ESM) ανακοίνωσαν ο επικεφαλής του Eurogroup Μάριο Σεντένο και ο Γενικός Διευθυντής του ESM Κλάους Ρέγκλινγκ, ενώ ο ESM αποκάλυψε πως η Ελλάδα θα έχει τη δυνατότητα λήψης πρόσθετης βοήθειας για το χρέος εφόσον απροσδόκητες συνθήκες ανατρέψουν τα υφιστάμενα δεδομένα.

Ο Γενικός Διευθυντής του ESM Κλάους Ρέγκλινγκ δήλωσε: «Η Ελλάδα είναι η πέμπτη χώρα μετά από την Ιρλανδία, την Ισπανία, την Πορτογαλία και την Κύπρο που εξέρχεται από ένα πρόγραμμα του EFSF ή του ESM. Καθώς EFSF και ESM είναι οι μεγαλύτεροι πιστωτές της Ελλάδας, και κατέχουν το 55% του συνολικού χρέους της ελληνικής κυβέρνησης, τα συμφέροντά μας ευθυγραμμίζονται με τα συμφέροντα της Ελλάδας. «Θέλουμε η Ελλάδα να είναι άλλη μια ιστορία επιτυχίας, να είναι ευημερούσα και μια χώρα που οι επενδυτές θα εμπιστεύονται. Αυτό μπορεί να συμβεί, υπό την προϋπόθεση ότι η Ελλάδα θα βασίζεται στην πρόοδο που έχει επιτευχθεί, συνεχίζοντας τις μεταρρυθμίσεις που δρομολογήθηκαν στο πλαίσιο του προγράμματος του ESM. Σύντομα θα παράσχουμε περαιτέρω στήριξη στην Ελλάδα, καθώς τα μεσοπρόθεσμα μέτρα ελάφρυνσης του χρέους, που συμφωνήθηκαν από το Eurogroup τον Ιούνιο, θα ενσωματωθούν στις συμφωνίες δανεισμού με την Ελλάδα και αναμένεται να εγκριθούν επισήμως από το διοικητικό συμβούλιο του EFSF αυτό το φθινόπωρο».

Νέα βοήθεια για το χρέος

Στο σημείο αυτό ο Ευρωπαϊκός Μηχανισμός Σταθερότητας επανέλαβε τη δέσμευση της Ευρωομάδας πως εφόσον η Ελλάδα τηρεί τα συμπεφωνημένα δεν θα αφεθεί μόνη της να αντιμετωπίσει το βάρος του χρέους της ειδικά εάν ενσκήψουν απροσδόκητα προβλήματα.

Ο ESM ανέφερε σε ενημερωτικό του σημείωμα πως ένας μηχανισμός έκτακτης ανάγκης για το χρέος θα μπορούσε να ενεργοποιηθεί σε περίπτωση που το σενάριο για το χρέος επιδεινωθεί λόγω απροσδόκητων γεγονότων. Εάν αυτός ο μηχανισμός ενεργοποιηθεί από το Eurogroup θα μπορούσε να συνεπάγεται μέτρα όπως η περαιτέρω αναδιάρθρωση των δανείων του EFSF με πάγωμα επιτοκίων και αναβολή πληρωμών τόκων στο βαθμό που είναι απαραίτητο ώστε οι ακαθάριστες χρηματοδοτικές ανάγκες της Ελλάδος να παραμείνουν μεταξύ 15% έως 20% του ΑΕΠ.

Για το εάν θα υπάρξουν περαιτέρω μακροπρόθεσμα μέτρα ελάφρυνσης του χρέους ο ESM ανέφερε πως στη βάση μιας ανάλυσης βιωσιμότητας του χρέους που θα συντάξουν τα ευρωπαϊκά θεσμικά όργανα, το Eurogroup θα επανεξετάσει στο τέλος της περιόδου χάριτος των δανείων του EFSF, το 2032, το εάν απαιτούνται πρόσθετα μέτρα για να διασφαλιστεί o στόχος για τις ακαθάριστες ανάγκες χρηματοδότησης της Ελλάδος (έως 20% του ΑΕΠ).

39744774 462500350898231 56702549083815936 n copy

Η ενισχυμένη εποπτεία

Ο ESM ξεκαθαρίζει σε σχετική ανακοίνωσή του πως θα συνεχίσει να συνεργάζεται με τις ελληνικές αρχές στο πλαίσιο του συστήματος έγκαιρης προειδοποίησης, με σκοπό να διασφαλίσει ότι θα είναι σε θέση να εξοφλήσει τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας όπως έχει συμφωνηθεί. Για το σκοπό αυτό, ο ESM θα λαμβάνει τακτικές εκθέσεις από την Ελλάδα και θα μετέχει μαζί με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή στις τακτικές αποστολές του στο πλαίσιο της ενισχυμένης εποπτείας.

Στην βάση αυτή ο ESM υπογράμμισε πως από το Eurogroup της 22ας Ιουνίου 2018, η ελληνική κυβέρνηση έχει δεσμευτεί να εξασφαλίσει τη συνέχεια και την ολοκλήρωση των μεταρρυθμίσεων του προγράμματος τους ESM στους εξής βασικούς τομείς:

  • Στη δημοσιονομική πολιτική (πρωτογενές πλεόνασμα 3,5% του ΑΕΠ μεσοπρόθεσμα).
  • Στην κοινωνική πρόνοια (εκσυγχρονισμό του συνταξιοδοτικού συστήματος και τους συστήματος υγειονομικής περίθαλψης).
  • Στη χρηματοπιστωτική σταθερότητα (μεταρρυθμίσεις με στόχο την αποκατάσταση της υγείας του τραπεζικού συστήματος, συμπεριλαμβανομένων των πωλήσεων «κόκκινων» δανείων).
  • Στις αγορές εργασίας και προϊόντων (σχέδιο δράσης για την αδήλωτη εργασία, να προχωρήσει στην μεταρρύθμιση του συστήματος χορήγησης αδειών για επενδύσεις και να ολοκληρώσει το κτηματολόγιο).
  • Στις ιδιωτικοποιήσεις και στο Υπερταμείο Αποκρατικοποιήσεων (σχέδιο ανάπτυξης των περιουσιακών στοιχείων και για την ολοκλήρωση βασικών αποκρατικοποιήσεων).
  • Στη δημόσια διοίκηση (εκσυγχρονισμό της διαχείρισης των ανθρώπινων πόρων στο δημόσιο τομέα, να φέρει ένα νέο κώδικα εργατικού δικαίου και να εφαρμόσει πολιτικές για την καταπολέμηση της διαφθοράς).

Η αρωγή των δανειστών

Σύμφωνα με ανακοίνωση του ESM, η Ελλάδα στο πλαίσιο του προγράμματος έλαβε συνολικά 61,9 δισ. ευρώ από τον ESM σε διάστημα τριών ετών για τη στήριξη της μακροοικονομικής προσαρμογής της και την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών της. Τα υπόλοιπα 24,1 δισ. ευρώ που ήταν διαθέσιμα στο πλαίσιο του προγράμματος ύψους 86 δισ. ευρώ του ESM, τελικά δεν χρησιμοποιήθηκαν. Τα συνολικά δάνεια διάσωσης που έλαβε η Ελλάδα από το 2010 ανέρχονται σε 288,7 δισ. ευρώ. Εξ αυτών τα 203,77 δισ. ευρώ από τον EFSF και τον ESM, τα 52,9 δισ. ευρώ από τα κράτη μέλη της ζώνης του ευρώ και τα 32,1 δισ. ευρώ από το ΔΝΤ. Τα δε δάνεια 203,77 δισ. ευρώ του EFSF και του ESM έχουν μακροχρόνια διάρκεια άνω των 30 ετών και τα επιτόκια τους να είναι πολύ ευνοϊκά.

Ο ESM υποστηρίζει στην ανακοίνωσή του πως κατά τη διάρκεια των προγραμμάτων χρηματοοικονομικής βοήθειας, η Ελλάδα επωφελήθηκε από την άνευ προηγουμένου αλληλεγγύη των εταίρων της στη ζώνη του ευρώ. Χάρη στις εξαιρετικά πλεονεκτικές δανειακές συνθήκες του ESM και του EFSF με μακροχρόνιες διάρκειες και χαμηλά επιτόκια, η Ελλάδα εξοικονομεί περίπου 12 δισ. ευρώ ετησίως ή 6,7% του ΑΕΠ της ετησίως. Το 2017, ο ESM εφάρμοσε βραχυπρόθεσμα μέτρα ελάφρυνσης του χρέους που θα μειώσουν το χρέος της Ελλάδας κατά περίπου 25% του ΑΕΠ έως το 2060 και θα μειώσουν τις ακαθάριστες ανάγκες χρηματοδότησης κατά 6 ποσοστιαίες μονάδες. Τα μεσοπρόθεσμα μέτρα αναμένεται να μειώσουν ακόμη περισσότερο τον δείκτη χρέους της Ελλάδας κατά 30% του ΑΕΠ έως το 2060 και τις ακαθάριστες ανάγκες χρηματοδότησης της χώρας κατά 8%.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ