ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Αύξηση εισφορών έως και 18% για τους ελεύθερους επαγγελματίες

Αύξηση εισφορών έως και 18% για τους ελεύθερους επαγγελματίες
EUROKINISSI

Νέες επιβαρύνσεις έρχονται σε λιγότερο από πέντε μήνες, το 2019, για 1,4 εκατομμύριο ελεύθερους επαγγελματίες αφού θα υπάρξει αύξηση εισφορών έως και 18% τον μήνα.

Από 1/1/2019 οι εισφορές όλων των μη μισθωτών (επαγγελματιών, αγροτών) θα υπολογίζονται με βάση το 100% του ασφαλιστέου εισοδήματος. Έτσι καταργείται η έκπτωση 15% που ισχύει φέτος. Η βάση υπολογισμού των εισφορών από 1/1/2019 θα είναι το άθροισμα του καθαρού δηλωτέου εισοδήματος συν τις καταβλητέες εισφορές.

Το υπουργείο Εργασίας επιχειρεί τώρα, κατόπιν της ψήφισης των μέτρων, να περιορίσει τις αντιδράσεις δίνοντας υποσχέσεις για τη μείωση των εισφορών σε επαγγελματίες με εισοδήματα άνω των 31.000 ευρώ οι οποίες ωστόσο, εφόσον εφαρμοσθούν, δεν αρκούν για να αντισταθμίσουν τις μεγάλες επιβαρύνσεις που έχουν επιβληθεί ή έχουν δρομολογηθεί με το τρίτο Μνημόνιο. Επίσης από 1/1/2019 αυξάνεται κατά δύο ποσοστιαίες μονάδες η εισφορά κύριας ασφάλισης για τους ασφαλισμένους του τέως ΟΓΑ (από 16% στο 18%).

Τονίζεται ότι ο ένας στους δύο ελεύθερους επαγγελματίες θα κληθεί να καταβάλει επιπλέον ασφαλιστικές εισφορές από αυτόν τον μήνα. Ο λόγος για πάνω από 500.000 αυτοαπασχολούμενους και αγρότες για τους οποίους ο ΕΦΚΑ καταλογίζει χρεωστικό υπόλοιπο στα ειδοποιητήρια τα οποία έχει ήδη αναρτήσει, μετά την εκκαθάριση των εισφορών του 2017.

Δηλαδή, πέρα από αυτά που ήδη πληρώνει κάθε μήνα ως τρέχουσες εισφορές, θα καταβάλει ένα επιπλέον ποσό ως αναδρομική επιβάρυνση. Και αυτό είναι μόνο η αρχή, καθώς έπεται και νέα εκκαθάριση τον ερχόμενο Οκτώβριο. Αυτήν τη φορά για τις εισφορές του 2018.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ