ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Προς νέα αύξηση επιτοκίων η Τουρκία για να αποφύγει το ΔΝΤ

Προς νέα αύξηση επιτοκίων η Τουρκία για να αποφύγει το ΔΝΤ
REUTERS/Murad Sezer/File Photo

Διέξοδο στην κρίση εξακολουθεί να αναζητά η Τουρκία, συνεχίζοντας ωστόσο να διατηρεί ψηλά τους τόνους στην κόντρα με τις ΗΠΑ.

Οικονομολόγοι και αναλυτές εκτιμούν ότι η Τουρκία δεν θα καταφέρει τελικά να αποφύγει μια νέα αύξηση των επιτοκίων, παρά το γεγονός ότι η κυβέρνηση Ερντογάν έχει δηλώσει ότι στηρίζει την πολιτική φθηνότερου χρήματος. Το μεγάλο στοίχημα είναι το εάν θα αποφύγει την προσφυγή στο ΔΝΤ.

Με απόφαση της κυβέρνησης έχει γίνει ήδη ανεπίσημη αύξηση επιτοκίων. Σήμερα οι τράπεζες της χώρας δεν μπορούν να δανειστούν με το επιτόκιο 17,75% των ρέπος και αναγκάζονται να δανειστούν με 19,25% που είναι το επιτόκιο μιας ημέρας. Εάν η Άγκυρα κλείσει και αυτή τη διέξοδο, τότε οι τράπεζες θα αναγκαστούν να στραφούν για ζεστό χρήμα στον μηχανισμό έκτακτης βοήθειας που έχει σήμερα επιτόκια 20,75%.

Η επίθεση των αγορών στη χώρα και ο κίνδυνος να δεχτούν από αυτήν πλήγμα και άλλες αναδυόμενες αγορές αναμένεται να βρεθούν στην ατζέντα της συνάντησης κεντρικών τραπεζιτών στο Τζάκσον Χολ των ΗΠΑ. Εκεί θα συναντηθούν αυτή την εβδομάδα, από την Πέμπτη μέχρι και το Σάββατο, ο επικεφαλής της Ομοσπονδιακής Τράπεζας των ΗΠΑ Τζερόμ Πάουελ και άλλοι κεντρικοί τραπεζίτες.

Η λίρα που έχει υποχωρήσει κατά 37% φέτος έναντι του δολαρίου αναζητά σημείο στήριξης μετά τις πιέσεις που έχει δεχτεί. Η ισοτιμία του ενός δολαρίου εξακολουθεί να διαμορφώνεται στις 6 λίρες, έχοντας ξεπεράσει τις προηγούμενες ημέρες ακόμη και τις 7 λίρες

ΔΗΜΟΦΙΛΗ