ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Με μεγάλη καθυστέρηση η αποπληρωμή των οφειλών του Δημοσίου

Με μεγάλη καθυστέρηση η αποπληρωμή των οφειλών του Δημοσίου
EUROKINISSI/ ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΣ ΓΙΑΝΝΗΣ

Στα ύψη παραμένουν οι ληξιπρόθεσμες υποχρεώσεις του Δημοσίου προς τους ιδιώτες, επιτείνοντας τις συνθήκες ασφυξίας στη ρευστότητα της οικονομίας.

Τα τελευταία στοιχεία του υπουργείου Οικονομικών δείχνουν πληρωμές με το σταγονόμετρο τον Ιούνιο. Συγκεκριμένα, δείχνουν πληρωμές 75,5 εκατ. ευρώ για ληξιπρόθεσμες υποχρεώσεις σε ιδιώτες τον Ιούνιο και μόλις 3,3 εκατ. ευρώ επιστροφών φόρων . Στο τέλος Ιουνίου, τα ληξιπρόθεσμα του κράτους προς ιδιώτες έφταναν μαζί με τις εκκρεμείς επιστροφές φόρων σε 2,722 δισ. ευρώ (έναντι 2,977 δισ. ευρώ ένα μήνα νωρίτερα).

Παρά τις αλλεπάλληλες δεσμεύσεις του οικονομικού επιτελείου για πλήρη εξόφληση των ληξιπροθέσμων υποχρεώσεων έως τις 20 Αυγούστου το χρονοδιάγραμμα εξόφλησης πλέον έχει μεταφερθεί, με τη σύμφωνη γνώμη των δανειστών, έως το τέλος του έτους.

Το υπουργείο Οικονομικών τις προηγούμενες εβδομάδες είχε ξεκαθαρίσει στους φορείς του Δημοσίου πως οι χρηματοδοτήσεις από το πρόγραμμα επιχορήγησης για την εκκαθάριση ληξιπρόθεσμων υποχρεώσεων θα ολοκληρωθούν την 20η Αυγούστου 2018. Για τα αιτήματα δε που θα υποβληθούν μετά το τέλος Ιουλίου 2018 είχε αποσαφηνίσει πως η αποπληρωμή των ληξιπρόθεσμων υποχρεώσεων θα μπορεί να ολοκληρωθεί μέχρι το τέλος του οικονομικού έτους 2018.

Να σημειωθεί πως ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Γιώργος Χουλιαράκης θα παρουσιάσει στις 29 και 30 του μήνα στο EuroWorking Group αναλυτικά στοιχεία για την πορεία εξόφλησης χρεών του Δημοσίου στους ιδιώτες.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ