ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Στα «χαρτιά» η επεκτασιμότητα των κλαδικών συλλογικών συμβάσεων

Στα «χαρτιά» η επεκτασιμότητα των κλαδικών συλλογικών συμβάσεων
EUROKINISSI

Μετά τη λήξη του Μνημονίου επανέρχεται η επεκτασιμότητα των κλαδικών συλλογικών συμβάσεων εργασίας, ο μηχανισμός δηλαδή της υποχρεωτικής εφαρμογής τους για όλους τους εργαζομένους ενός κλάδου από το σύνολο των εργοδοτών του κλάδου και ανεξαρτήτως αν οι τελευταίοι είναι μέλη ή όχι της εργοδοτικής οργάνωσης που υπέγραψε τη συλλογική σύμβαση εργασίας.

Ωστόσο, όπως σημειώνουν ειδικοί της αγοράς εργασίας, η ρύθμιση δεν θα έχει κανένα αντίκρισμα για τους εργαζομένους, αφού με τον τρόπο και τις προϋποθέσεις που αυτή επαναφέρεται δεν πρόκειται να εφαρμοστεί ποτέ από τους εργοδότες. Εναπόκειται, δηλαδή, στη διακριτική ευχέρεια και την καλή πίστη των εργοδοτικών οργανώσεων για το αν θα διατρέξει όλο τον κλάδο η συμφωνία για την υπογραφή Κλαδικής Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας (επεκτασιμότητα ΣΣΕ).

Όπως ρητά αναγράφεται σε σχετική εγκύκλιο, «σε περίπτωση μη υποβολής από την εργοδοτική οργάνωση του μητρώου μελών της και της συνακόλουθης αδυναμίας τήρησης της προβλεπόμενης διαδικασίας, η επέκταση της συλλογικής σύμβασης δεν είναι δυνατή».

Σύμφωνα με την Ομοσπονδία Ιδιωτικών Υπαλλήλων Ελλάδος (ΟΙΥΕ) η κυβέρνηση εκδίδοντας την παραπάνω εγκύκλιο κατέστησε πρακτικά αδύνατη την εφαρμογή της επεκτασιμότητας.

Γιατί; Το υπουργείο Εργασίας ζητά από την εργοδοτική οργάνωση που την υπέγραψε να καταθέσει το Μητρώο Μελών της, δηλαδή τις επιχειρήσεις που είναι μέλη της, ώστε μέσω του συστήματος ΕΡΓΑΝΗ να διαπιστωθεί εάν αυτές απασχολούν το 51% του κλάδου. Ταυτόχρονα, όμως, η κατάθεση του Μητρώου δεν έχει υποχρεωτικό χαρακτήρα και εφόσον η εργοδοτική οργάνωση δεν καταθέσει Μητρώο Μελών δεν μπορεί να υπάρξει επέκταση της κλαδικής σύμβασης.

Ασχέτως εάν μια εργοδοτική οργάνωση καλύπτει το κριτήριο του 51%, είναι φανερό με βάση τα παραπάνω ότι: η επέκταση των κλαδικών συμβάσεων εργασίας επαφίεται αποκλειστικά στη διακριτική ευχέρεια των εργοδοτικών οργανώσεων και στη διάθεσή τους να καταθέσουν το Μητρώο Μελών τους. Προϋπόθεση η οποία κάνει τελικά την επέκταση των κλαδικών συμβάσεων μη δυνατή να εφαρμοστεί στην πράξη.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ