ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Μηνύματα Βάιντμαν για την μεταμνημονιακή πορεία της Ελλάδος

Μηνύματα Βάιντμαν για την μεταμνημονιακή πορεία της Ελλάδος
EPA

Στις προϋποθέσεις υπό τις οποίες η ζώνη του ευρώ θα καταστεί μια πιο σταθερή οικονομική και νομισματική ένωση θα αναφερθεί σήμερα το βράδυ από την Αθήνα ο πρόεδρος της Γερμανικής Ομοσπονδιακής Κεντρικής Τράπεζας (Deutsche Bundesbank) Γενς Βάιντμαν, ο οποίος θα μιλήσει σε δείπνο της Ελληνικής Ένωσης Τραπεζών, στο πλαίσιο των εκδηλώσεων για τα 90 χρόνια από την ίδρυση της Ένωσης.

Ο Γερμανός Κεντρικός τραπεζίτης θα έχει συνάντηση στις 16.15 το απόγευμα με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Προκόπη Παυλόπουλο, ενώ θα έχει πιθανότατα και συναντήσεις με τον Αλέξη Τσίπρα και τον Κυριάκο Μητσοτάκη.

Σύμφωνα με πληροφορίες ο Γερμανός αξιωματούχος θα ζητήσει να ενημερωθεί για τη μεταρρυθμιστική διαδικασία μέσω της οποίας η ελληνική κυβέρνηση επιδιώκει να ενισχύσει την οικονομική δραστηριότητα και να αυξήσει τα επίπεδα απασχόλησης. Ο ίδιος αναμένεται στείλει κα μηνύματα για το μετά – προγραμματικό μονοπάτι που θα πρέπει να ακολουθήσει η Ελλάδα.

Πρέπει να σημειωθεί πως ο επικεφαλής της Bundesbank έχει χάσει έδαφος στην κούρσα της διαδοχής του Μάριο Ντράγκι στην ηγεσία της ΕΚΤ το φθινόπωρο του 2019, καθώς δεν είναι δημοφιλής, ειδικά σε χώρες του Ευρωπαϊκού Νότου.

Ο Βάιντμαν είχε θέσει προσκόμματα και είχε διαφωνήσει με πολλές από τις σωτήριες επεμβάσεις του Μάριο Ντράγκι όπως το γνωστό πρόγραμμα ΟΜΤ. Και ο ίδιος κατηγορείται για το ότι λάμβανε αποφάσεις που αποδείχθηκαν λανθασμένες και επιζήμιες γιατί σταθμίζονταν στη βάση του πολιτικού οφέλους των Γερμανών Χριστιανοδημοκρατών και όχι με κριτήριο το επωφελές για την ευρωζώνη.

Κάτι που ακόμη χρεώνεται στον Γενς Βάιντμαν είναι πως έκανε διαχρονικά σκληρές δηλώσεις για χώρες που τελούσαν σε πρόγραμμα προσαρμογής ρίχνοντας πολλές φορές νερό στον μύλο των κερδοσκόπων. Αυτό έπραξε και κατά το πρώτο ελληνικό Μνημόνιο το 2010 όταν και ήταν οικονομικός σύμβουλος της Άνγκελα Μέρκελ.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ