Βάιντμαν: Η Ελλάδα έχει ανάγκη από πρόσθετες μεταρρυθμίσεις
Πηγή: CNN Greece

Την ανάγκη για πρόσθετες αναπτυξιακής φύσεως διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις που θα ενισχύσουν ουσιαστικά την ελληνική οικονομία, την προσφορά περισσότερων ευκαιριών απασχόλησης και την ταχύτερη αύξηση της παραγωγικότητας και των πραγματικών μισθών επεσήμανε ο πρόεδρος της Ομοσπονδιακής Κεντρικής Τράπεζας της Γερμανίας Γενς Βάιντμαν στην ομιλία που απηύθυνε στα πλαίσια δείπνου της Ελληνικής Ένωσης Τραπεζών.

Ο Γενς Βάιντμαν αναγνώρισε, μεταξύ άλλων, τα μεγάλα βήματα της Ελλάδας προς τη δημοσιονομική και οικονομική βιωσιμότητα. Αναφέρθηκε, επίσης, στις σοβαρές κοινωνικές και οικονομικές δυσκολίες που επέφεραν οι προσαρμογές αυτές. «Αναγνωρίζοντας τις θυσίες, έχω μεγάλο σεβασμό για τον ελληνικό λαό και τον τρόπο με τον οποίο όλοι εσείς υπομείνατε αυτή τη δύσκολη περίοδο», είπε.

Όπως επισημάνθηκε από τον Βάιντμαν η πορεία προς την οικονομική ανάπτυξη έχει ξεκινήσει, ωστόσο, η 20η Αυγούστου δεν είναι το τέρμα, αλλά ένα ορόσημο στον μακρύ δρόμο προς την ανάκαμψη.

Ο Γενς Βάιντμαν τόνισε στο σημείο αυτό πως η οικονομική ανάκαμψη δεν έχει φτάσει ακόμα στον ελληνικό πληθυσμό. «Το να πουμε αποστολή εξετελέσθη θα ήταν πρόωρο: η δουλειά δεν έχει ακόμη ολοκληρωθεί. Πολλοί παρατηρητές τονίζουν την ανάγκη για ακόμη πιο φιλόδοξη μεταρρυθμιστική ατζέντα, για να επιτευχθεί ισχυρότερη και χωρίς αποκλεισμούς ανάπτυξη. Οι πρόσθετες διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις που ευνοούν την ανάπτυξη θα έφερναν την οικονομία σε πιο απότομη αναπτυξιακή πορεία και θα προσέφεραν περισσότερες ευκαιρίες απασχόλησης και ταχύτερη αύξηση της παραγωγικότητας και των πραγματικών μισθών», τόνισε. Ο ίδιος έδωσε βάρος στην αναβάθμιση της λειτουργίας των θεσμών στην Ελλάδα. «Θα ήθελα να επισημάνω την ιδιαίτερη σημασία των θεσμικών μεταρρυθμίσεων. Η ορθή λειτουργία των θεσμών είναι καθοριστική για τον προσδιορισμό διαφορετικών επιπέδων ευημερίας μακροπρόθεσμα. Επιπλέον, η ασφάλεια δικαίου θα μπορούσε να εμπεδώσει την αίσθηση ότι το πολιτικό και οικονομικό σύστημα είναι δίκαιο», ανέφερε.

Ο ίδιος αναγνώρισε τις αλληλεξαρτήσεις μεταξύ των κρατών μελών της ευρωζώνης και μιλώντας για τη συζήτηση που είναι σε εξέλιξη για μεταρρύθμιση της ευρωζώνης, ανέφερε ότι «η σταθεροποίηση της ζώνης του ευρώ δεν απαιτεί να επιλέξουμε μεταξύ αλληλεγγύης και σταθερότητας. Το αντίθετο είναι αλήθεια: χρειαζόμαστε και τα δυο: αλληλεγγύη και σταθερότητα».

Τον Γερμανό κεντρικό τραπεζίτη προλόγισε ο Πρόεδρος της ΕΕΤ Νικόλαος Καραμούζης, που εξέφρασε τις ευχαριστίες του τόσο για την εκ μέρους του Γενς Βάιντμαν αποδοχή της πρόσκλησης του ΔΣ της ΕΕΤ να είναι κεντρικός ομιλητής στη σημερινή εκδήλωση, όσο και για την πρωτοβουλία που ανέλαβε να συναντήσει την ΕΕΤ στη Φρανκφούρτη στις αρχές του έτους, με συμμετοχή εκπροσώπων της ελληνικής και γερμανικής επιχειρηματικής κοινότητας. Ο κ. Καραμούζης τόνισε ότι είναι ιδιαίτερη τιμή για τη χώρα μας, η επίσκεψη του Γενς Βάιντμαν, ο οποίος αποτελεί ηγετική ευρωπαϊκή προσωπικότητα με σταθερές, ενδιαφέρουσες και τεκμηριωμένες απόψεις.

O Πρόεδρος της ΕΕΤ αναφέρθηκε, επίσης, στην εισαγωγική του παρέμβαση, εν συντομία, στην πρόοδο που έχει συντελεστεί στην ελληνική οικονομία και στο τραπεζικό σύστημα που επιβεβαιώθηκε από την πρόσφατη έξοδο της Ελλάδος από τα προγράμματα οικονομικής στήριξης, μετά από οκτώ χρόνια, αλλά τόνισε ότι οι σημαντικές προκλήσεις είναι μπροστά μας και απαιτούν υπεύθυνη και συνετή πολιτική μεταρρυθμίσεων, που θα προάγουν την ισχυρή και διατηρήσιμη αναπτυξιακή και επενδυτική ανάκαμψη.

Το επίσημο δείπνο προς τιμήν του Γενς Βάιντμαν έγινε παρουσία του Αντιπροέδρου της Κυβέρνησης Γιάννη Δραγασάκη, του Αντιπροέδρου της Νέας Δημοκρατίας Κωστή Χατζηδάκη, της Προέδρου του Κινήματος Αλλαγής κας Φώφης Γεννηματά, εκπροσώπων του πολιτικού κόσμου, του Διοικητή και των Υποδιοικητών της Τράπεζας της Ελλάδος, των Διοικήσεων του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας, της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς και του Χρηματιστηρίου Αθηνών, των Διοικήσεων των Ελληνικών Τραπεζών και των επιχειρηματικών φορέων, ΣΕΒ και ΣΕΤΕ, καθώς και σημαντικού αριθμού διακεκριμένων Ελλήνων επιχειρηματιών και στελεχών.

Διαβάστε επίσης