ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Διαψεύδει ο Αλεξιάδης το πρόστιμο 22% για τις αποδείξεις του 2015

Διαψεύδει ο Αλεξιάδης το πρόστιμο 22% για τις αποδείξεις του 2015
Ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών, Τρύφωνας Αλεξιάδης EUROKINISSI/Στέλιος Στεφάνου

Διαψεύδει κατηγορηματικά ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών το ρεπορτάζ που κάνει λόγο για την συλλογή αποδείξεων του 2015 και την επιβολή προστίμου της τάξεως του 22% για όσους δεν τις προσκομίσουν.

Ο κ. Αλεξιάδης ξεκαθάρισε πως επρόκειτο για νομοτεχνική βελτίωση και όχι για τροπολογία, η οποία ήταν έτοιμη να κατατεθεί για να καλυφθεί νομοθετικό κενό αφού το υπουργείο Οικονομικών διαπίστωσε πως ο Ν. 4172/2013 χρειάζεται νομοτεχνική βελτίωση προκειμένου να κατοχυρωθεί πως και για τα εισοδήματα του 2015 θα ισχύει η έκπτωση φόρου των 2.100 ευρώ για όσους προσκομίζουν αποδείξεις.

Η σχετική νομοτεχνική βελτίωση επρόκειτο να ενσωματωθεί στο νομοσχέδιο που θα καταθέσει στη Βουλή το υπουργείο Οικονομικών την επομένη εβδομάδα, αλλά πλέον η σχετική ιδέα εγκαταλείπεται μετά τις σφοδρές αντιδράσεις που προκάλεσε.

«Δεν θα πηγαίναμε τον Δεκέμβριο του 2015 να βάλουμε φόρο 22% στον κόσμο για τις αποδείξεις. Νομοτεχνικά θα λύναμε το θέμα» δήλωσε ο κ. Αλεξιάδης. Ερωτηθείς, ωστόσο, τι θα προέβλεπε αυτή η νομοτεχνική ρύθμιση δεν έδωσε περισσότερες πληροφορίες.

Και τα περί αναδρομικής φορολόγησης τα απέδωσε εκ νέου σε παραπληροφόρηση, λέγοντας: «Δεν είπα ποτέ, και υπάρχει το βίντεο ευτυχώς, ότι θα μπουν αναδρομικοί φόροι το 2015. Μου αποδόθηκε αυτή η δήλωση και είναι ψέματα. Δεν είπα ποτέ ότι θα μπει φόρος, αν δεν μαζέψουμε τις αποδείξεις για το 2015 κι αυτό που μου αποδόθηκε είναι ψέματα».

Ο κ. Αλεξιάδης πρόσθεσε πως το υπουργείο θα βρει άλλο τρόπο κάλυψης του νομοθετικού κενού.

Στελέχη του οικονομικού επιτελείου δίδοντας διευκρινίσεις χθες το μεσημέρι για τον Κώδικα Φορολογίας Εισοδήματος ξεκαθάρισαν πως και εφέτος το αφορολόγητο όριο των 2.100 ευρώ θα κτιστεί με αποδείξεις. Ωστόσο, το απόγευμα προχώρησαν σε υπαναχώρηση ξεκαθαρίζοντας πως δεν θα κατατεθεί διάταξη στη Βουλή με την όποια θα υποχρεώνονται οι μισθωτοί και οι συνταξιούχοι να δηλώσουν αποδείξεις για τα εισοδήματα του 2015.

Μιλώντας στο MEGA, ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών εξαπέλυσε σφοδρή κριτική στα μέσα ενημέρωσης, κατηγορώντας τα για εσκεμμένη παραπληροφόρηση και για πολιτικά παιχνίδια σε βάρος του υπουργείου και της κυβέρνησης.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ