ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Το Δημόσιο «τρέχει» να εξοφλήσει χρέη 900 εκατ. ευρώ έως το τέλος του 2018

Το Δημόσιο «τρέχει» να εξοφλήσει χρέη 900 εκατ. ευρώ έως το τέλος του 2018
PIXABAY

Η κυβέρνηση στα μέσα Αυγούστου άντλησε από τον ειδικό λογαριασμό για την εκκαθάριση των οφειλών του Δημοσίου (dedicated account for clearing arrears) 900 εκατ. ευρώ που είχαν δοθεί από τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας (ESM) προκειμένου να τα διαθέσει στους φορείς για την αποπληρωμή των υπερήμερων χρεών τους.

Η σχετική συμφωνία που έχει γίνει με τον ESM προβλέπει πως έως το τέλος του 2018 θα πρέπει να έχει χρησιμοποιηθεί τουλάχιστον το 80% των 900 εκατ. ευρώ για την εκκαθάριση των οφειλών του Δημοσίου, ήτοι 720 εκατ. ευρώ. Σε διαφορετική περίπτωση η Ελλάδα θα υποχρεωθεί να επιστρέψει τα χρήματα στον ειδικό λογαριασμό.

Σύμφωνα με το Φιλελεύθερο, το υπουργείο Οικονομικών ήδη προχώρησε στην εκταμίευση 35 εκατ. ευρώ προς το Εθνικό Ταμείο Επιχειρηματικότητας και Ανάπτυξης (ΕΤΕΑΝ) προκειμένου αυτό να αποπληρώσει χρέη του προς τις τράπεζες.

Πάντως οι οφειλές του Δημοσίου προς τον ιδιωτικό τομέα διατηρούνται μέχρι και σήμερα υψηλές, στα 2,7 δισ. ευρώ, παρά το γεγονός ότι έχουν εκταμιευθεί, για την αποπληρωμή τους, δανειακοί πόροι 7 δισ. ευρώ. Αυτό οφείλεται στο ότι δημιουργούνται συνεχώς νέες ληξιπρόθεσμες υποχρεώσεις και η ημερομηνία πλήρους εκκαθάρισής τους όλο και μετατίθεται.

Σημειώνεται πως με βάση το τρίτο Μνημόνιο η αποπληρωμή των ληξιπροθέσμων χρεών θα ολοκληρωνόταν έως το τέλος του 2016. Στη συνέχεια, με βάση τις επικαιροποιήσεις του Μνημονίου, μετατέθηκε για τον Ιούνιο του 2017 και κατόπιν για το τέλος του προγράμματος, στις 20 Αυγούστου 2018. Ούτε όμως αυτή η δέσμευση υλοποιήθηκε. Αποτέλεσμα, η πλήρης εκκαθάρισή τους να έχει μετατεθεί για το τέλος του έτους.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ