ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Νέος γύρος επαφών των ελληνικών τραπεζών με τον SSM για τα «κόκκινα» δάνεια

Νέος γύρος επαφών των ελληνικών τραπεζών με τον SSM για τα «κόκκινα» δάνεια
Reuters

Τις επόμενες εβδομάδες είναι προγραμματισμένες νέες επαφές των ελληνικών τραπεζικών διοικήσεων με τον SSM, τον εποπτικό βραχίονα της ΕΚΤ, για τον καθορισμό των στόχων μείωσης των «κόκκινων» δανείων έως και το 2021.

Για να μειωθούν τα ποσοστά των μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων σε μονοψήφια επίπεδα έως το 2022 θα πρέπει έως και το 2021 να έχουν υποχωρήσει κατά μέσο όρο τουλάχιστον στο 15% από 40% σήμερα.

Η μείωση αυτή προϋποθέτει την περαιτέρω βελτίωση των οργανικών επιδόσεων των τραπεζών στη διαχείριση των ανοιγμάτων τους. Σε διαφορετική περίπτωση, θα αναγκαστούν να ρευστοποιήσουν το μεγαλύτερο μέρος των προβληματικών τους δανείων, σε τιμές που, λόγω της πίεσης του χρόνου, θα προκαλέσουν ζημιές, αυξάνοντας τον κίνδυνο για μια τέταρτη αναγκαστική ανακεφαλαιοποίηση.

Να σημειωθεί πως η ισχνή πρόοδος που καταγράφεται μέχρι στιγμής στη μείωση των μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων των πιστωτικών ιδρυμάτων προέρχεται κατά κύριο λόγο από πωλήσεις και διαγραφές «κόκκινων» δανείων και όχι από την προώθηση αποτελεσματικών ρυθμίσεων.

Το γεγονός αυτό δημιουργεί στην αγορά προβληματισμό για το αν οι τράπεζες είναι σε θέση να επιτύχουν το εύρος αποκλιμάκωσης των επισφαλειών για το οποίο έχουν δεσμευτεί στην Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ