ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Συνεχίστηκε και τον Αύγουστο η άνοδος της μεταποιητικής δραστηριότητας

Συνεχίστηκε και τον Αύγουστο η άνοδος της μεταποιητικής δραστηριότητας
ΑΠΕ -ΜΠΕ

Στηριζόμενη από την μεγάλη αύξηση της παραγωγής και των νέων παραγγελιών η ελληνική μεταποίηση κατέγραψε νέα άνοδο τον Αύγουστο σύμφωνα με την IHS Markit.

Ο εποχικά προσαρμοσμένος Δείκτης Υπευθύνων Προμηθειών για τον τομέα μεταποίησης στην Ελλάδα (Purchasing Managers’ Index – PMI) – ένας σύνθετος δείκτης που έχει σχεδιαστεί για να μετρά την απόδοση της μεταποιητικής οικονομίας– έκλεισε στις 53,9 μονάδες τον Αύγουστο, τιμή ελαφρώς υψηλότερη από τις 53.5 μονάδες του Ιουλίου.

Σύμφωνα με την Markit, ο μεταποιητικός τομέας στην Ελλάδα συνέχισε να υποδεικνύει έντονη βελτίωση των λειτουργικών συνθηκών, λόγω της ταχύτερης αύξησης της παραγωγής και των νέων παραγγελιών. Ο δε ρυθμός δημιουργίας θέσεων εργασίας επιταχύνθηκε για δεύτερο συνεχή μήνα λόγω των αυξημένων απαιτήσεων παραγωγής.

Θετικό ήταν το γεγονός ότι ορισμένες εταιρείες κατέγραψαν ταχύτερη αύξηση στη δημιουργία θέσεων εργασίας, παρά την περαιτέρω υποχώρηση των επιπέδων αδιεκπεραίωτων εργασιών.

Μετά την έντονη άνοδο των τιμών εκροών του Ιουλίου, ο ρυθμός αύξησης εξασθένησε, καθώς οι χρεώσεις αυξήθηκαν οριακά τον Αύγουστο, παρά την περαιτέρω σημαντική άνοδο του κόστους εισροών.

Ως προς τις προοπτικές για το επόμενο έτος, μέλη του πάνελ είναι αισιόδοξα και προβλέπουν αύξηση της παραγωγής. Το θετικό κλίμα είναι αποτέλεσμα της ισχυρότερης ζήτησης από την εγχώρια αγορά και από τις αγορές του εξωτερικού.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ