ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Ρέγκλινγκ: «Βασανιστικές» οι διαπραγματεύσεις για το νέο ελληνικό πρόγραμμα

Ρέγκλινγκ: «Βασανιστικές» οι διαπραγματεύσεις για το νέο ελληνικό πρόγραμμα

Ως «βασανιστικές» χαρακτηρίζει τις διαπραγματεύσεις που οδήγησαν στο νέο πρόγραμμα μεταρρυθμίσεων της Ελλάδας ο επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας (ESM) Κλάους Ρέγκλινγκ σε ειδικό ενημερωτικό έντυπο του οργανισμού που απευθύνεται στους επενδυτές.

Ο Ρέγκλινγκ αναφερόμενος στο 2015 τονίζει πως ήταν ένα έτος εκπληκτικής αλλαγής για τη ζώνη του ευρώ, τον ΕSM και τις χώρες σε πρόγραμμα, προσθέτοντας πως στην Ελλάδα η επίπονη διαδικασία οικονομικής μεταρρύθμισης διακοπή ξαφνικά, όταν ακριβώς είχε αρχίσει να αποδίδει καρπούς.

«Ο κίνδυνος ότι το ευρώ θα μπορούσε να διαλυθεί έγινε πραγματικότητα. Βασανιστικές διαπραγματεύσεις απαιτήθηκαν για να θέσουν τις μεταρρυθμίσεις ξανά στην ορθή τροχιά», σημειώνει ο επικεφαλής του ESM. Κατά τον ίδιο η Ελλάδα θα ενταχθεί στα «success stories» του ESM μόνον εάν αναμορφώσει την οικονομία της και τη θέσει σε μια σύγχρονη βάση.

Όπως τονίζεται στο ενημερωτικό δελτίο το 2015 ο ESM άντλησε 23 δισ. ευρώ από τις αγορές, ποσό σχεδόν διπλάσιο από ότι είχε σχεδιάσει, προκειμένου να χρηματοδοτήσει το τρίτο ελληνικό πρόγραμμα. «Παντρέψαμε τις μεγάλες διάρκειες των δανείων μας προς την Ελλάδα, με πιο μακροπρόθεσμα ομόλογα», αναφέρει ο Ρέγκλινγκ.

Ο ίδιος υποστηρίζει πως το 2016 η Ευρώπη είναι πιθανό να επιστρέψει σε μια πιο φυσιολογική κατάσταση. «Η οικονομία είναι πιθανό να εξακολουθήσει να παρουσιάζει κάποια αδυναμία, αλλά και κάποια φωτεινά σημεία. Παρόλα αυτά, η σκληρή δουλειά δεν έχει τελειώσει. Η κρίση έχει φέρει την Ευρώπη πιο κοντά, αλλά υστερεί έναντι των ΗΠΑ όσον αφορά στην παραγωγικότητα. Ως εκ τούτου, πρέπει να συνεχίσουμε να εξετάζουμε θέματα όπως το να μοιραζόμαστε περισσότερους κινδύνους και να ενοποιήσουμε τις οικονομίες μας», τονίζει χαρακτηριστικά.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ