ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Κερέ: Οι τέσσερις προτεραιότητες για να αναταχθεί ο ελληνικός τραπεζικός κλάδος

Κερέ: Οι τέσσερις προτεραιότητες για να αναταχθεί ο ελληνικός τραπεζικός κλάδος
EPA

Τέσσερις βασικές προτεραιότητες προκειμένου να αναταχθεί ο χρηματοπιστωτικός τομέας στην Ελλάδα περιέγραψε το μέλος της Εκτελεστικής Επιτροπής της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ) Μπενουά Κερέ. Οι δύο εξ αυτών άπτονται των ιδίων των τραπεζών και των μετόχων τους και οι δύο αφορούν αποκλειστικά την κυβέρνηση.

Σύμφωνα με τον Μπενουά Κερέ η μείωση των μη εξυπηρετούμενων δανείων είναι σίγουρα η υψηλότερη προτεραιότητα. Αφενός, διότι μόνο ισχυρότερες και υγιέστερες τράπεζες μπορούν να αποτελέσουν την απαραίτητη βάση για αύξηση της προσφοράς πιστώσεων που μπορεί να στηρίξει την οικονομική ανάπτυξη, αφετέρου διότι η αναδιάρθρωση του ιδιωτικού χρέους και των φορολογικών οφειλών που θα μπορούσε να συνοδεύσει τη μείωση των μη εξυπηρετούμενων δανείων θα βοηθούσε τις υγιείς επιχειρήσεις να επανεκκινήσουν τις δραστηριότητές τους και επομένως να ενισχύσουν τη ζήτηση πιστώσεων.

Ως δεύτερη προτεραιότητα που άπτεται των τραπεζών, ο Κερέ ανέφερε σε συνέντευξη του στην Καθημερινή, τις αλλαγές προσώπων στις τραπεζικές διοικήσεις, κάτι που παρουσίασε ως προϋπόθεση για την προσέλκυση επενδυτών. «Περιμένουμε ακόμη βελτιώσεις στο πλαίσιο διακυβέρνησης των τραπεζών, που θα είναι ουσιώδεις για την προσέλκυση τόσο εγχώριων όσο και ξένων επενδυτών και θα επιτρέψουν την πώληση των συμμετοχών του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας με την πάροδο του χρόνου», είπε σχετικά.

Σε σχέση με τα όσα πρέπει να κάνει η ελληνική κυβέρνηση εστίασε σε δύο σημαντικές προτεραιότητες. Αρχικά, μίλησε για την ανάγκη βελτίωσης της αποτελεσματικότητας του δικαστικού συστήματος, κάτι που είπε πως αποτελεί προϋπόθεση «απαραίτητη για να διασφαλιστεί η εύρυθμη λειτουργία του χρηματοπιστωτικού τομέα». Εν συνεχεία υπογράμμισε την ανάγκη οι ελληνικές αρχές να μην προσπαθούν να επηρεάσουν τις πιστωτικές αποφάσεις των τραπεζών, αλλά αντιθέτως να επικεντρώνονται στη βελτίωση του πλαισίου λειτουργίας τους.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ