ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Στη τελική ευθεία οι αποφάσεις για τις αλλαγές στο ασφαλιστικό

Στη τελική ευθεία οι αποφάσεις για τις αλλαγές στο ασφαλιστικό
ΑΠΕ-ΜΠΕ

Ανταλλαγή θέσεων και σκέψεων με τα τεχνικά κλιμάκια των ΔΝΤ, ΕΕ, ΕΚΤ και ESM για τις βασικές αρχές του νέου ασφαλιστικού θα έχει σήμερα το μεσημέρι η ηγεσία του υπουργείου Εργασίας, με τη συζήτηση να εισέρχεται και σε νούμερα.

Στην συνάντηση θα παρουσιαστεί μια πρώτη εικόνα των αλλαγών της ασφαλιστικής μεταρρύθμισης, που θα οριστικοποιηθούν την επομένη εβδομάδα σε νέο υπουργικό συμβούλιο με αποκλειστικό θέμα το ασφαλιστικό.

Σε εκκρεμότητα παραμένει το τι θα ισχύσει με τις επικουρικές συντάξεις, την ρήτρα μηδενικού ελλείμματος, το ύψος των εισφορών, το ύψος της βασικής εγγυημένες σύνταξης και τις ενοποιήσεις ταμείων.

Σύμφωνα με τα «ΝΕΑ» η κυβέρνηση εξετάζει το σουηδικό μοντέλο για τη μείωση των συντάξεων. Όπως αναφέρει η εφημερίδα, το υπουργείο Εργασίας σχεδιάζει να ονομάσει «Κοινωνικό Συντελεστή» τον αλγόριθμο βάσει του οποίου θα μειώσει τις καταβαλλόμενες συντάξεις βάσει του μισθού, των εισφορών και του ποσοστού αναπλήρωσής τους.

Η αλλαγή στα ποσοστά αναπλήρωσης – τα οποία θα είναι κλιμακωτά – θα επιφέρει μειώσεις στις συντάξεις όλων, παλιών και νέων συνταξιούχων. Στο επίκεντρο βρίσκονται περίπου 900.000 δικαιούχοι οι οποίοι θα δουν το ποσοστό αναπλήρωσης να αλλάζει και να είναι πλέον από 55% ώς και 75%.

Για τα ποσά έως 1.000 ευρώ το ποσοστό αναπλήρωσης θα παραμείνει στο 75%, ώστε να μην υπάρχουν μειώσεις. Από τα 1.000 ώς τα 1.500 ευρώ το ποσοστό όμως θα πέσει και θα είναι πιθανότατα κοντά στο 65%, ενώ ακόμη πιο κάτω, κοντά στο 55%, θα είναι το ποσοστό αναπλήρωσης για ποσά άνω των 1.500 ευρώ, γεγονός που οδηγεί σε μειώσεις για δημοσίους υπαλλήλους και υπαλλήλους ΔΕΚΟ και τραπεζών.

Όσον αφορά στις επικουρικές συντάξεις, το υπουργείο Εργασίας θέλει να αποφύγει τη ρήτρα μηδενικού ελλείμματος (θα σημαίνει μειώσεις των επικουρικών κατά 50% έως 60%) και επιχειρεί να περιορίσει τις απώλειες για τους συνταξιούχους μέσω της ενοποίησης της επικουρικής με την κύρια σύνταξη.

Τέλος, για τη βασική εγγυημένη (εθνική) σύνταξη, αυτή θα υπολογίζεται στο 60% του μέσου εισοδήματος, ποσό που μεταφράζεται σήμερα στα 390 ευρώ. Από κει και πέρα τα χρήματα που θα λαμβάνει κάθε συνταξιούχος θα υπολογίζονται ξεχωριστά με βάση τις ασφαλιστικές εισφορές στο σύνολο του εργασιακού του βίου.