ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Για τις θέσεις της κυβέρνησης για το ασφαλιστικό ενημερωθήκαν οι θεσμοί

Για τις θέσεις της κυβέρνησης για το ασφαλιστικό ενημερωθήκαν οι θεσμοί
O υπουργός Εργασίας Γιώργος Κατρούγκαλος ΑΠΕ-ΜΠΕ

Το σχεδιασμό της κυβέρνησης για τη μεταρρύθμιση του ασφαλιστικού συστήματος παρουσίασε ο υπουργός Εργασίας Γιώργος Κατρούγκαλος στους εκπρόσωπους των θεσμών σε συνάντηση που ολοκληρώθηκε λίγο μετά τις 2 το μεσημέρι.

«Ισχύει η δέσμευση του πρωθυπουργού ότι θα προστατεύσουμε τις συντάξεις και θα προχωρήσουμε σε μια δίκαιη μεταρρύθμιση» δήλωσε ο κ. Κατρούγκαλος εξερχόμενης της συνάντησης.

Ερωτηθείς για το εάν υπήρξε αντίδραση από τους επικεφαλής των θεσμών για την πρόθεση της κυβέρνησης να προχωρήσει σε αύξηση των ασφαλιστικών εισφορών ο υπουργός Εργασίας είπε: «Το άκουσαν χωρίς να το απορρίψουν».

Σύμφωνα με πληροφορίες ο κ. Κατρούγκαλος ενημέρωσε τα στελέχη των ΔΝΤ, ΕΕ, ΕΚΤ και ESM για την πρόθεση της κυβέρνησης να μην περικοπούν οι κύριες συντάξεις και αντί αυτό να υπάρξει αύξηση των εισφορών εργοδοτών και εργαζομένων για δύο χρόνια.

Στη ίδια βάση παρουσίασε τα ισοδύναμα για να επιτευχθεί ο στόχος της πρόσθετης εξοικονόμησης 700 εκατ. ευρώ από την συνταξιοδοτική δαπάνη. Σύμφωνα με αυτά η μείωση στις επικουρικές συντάξεις θα ξεκινά από 8% από τα 120 ευρώ και πάνω και μπορεί θα αγγίζει το 15% για τις επικουρικές άνω των 400 ευρώ.

Η σκυτάλη των συναντήσεων με τους θεσμούς έχει περάσει στον αναπληρωτή υπουργό Οικονομικών Τρύφωνα Αλεξιάδη που ενημερώνει αυτή την ώρα τα στελέχη των πιστωτών για θέματα αρμοδιότητας του και θα ακολουθήσουν στις 7 το απόγευμα ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος και ο υπουργός Οικονομίας Γιώργος Σταθάκης που θα εξετάσουν εκ νέου με τους θεσμούς το θέμα των κόκκινων δανείων.

Το πρωί ο κ. Τσακαλώτος είχε τρίωρη συνάντηση με τα στελέχη των θεσμών στην οποία εξετάσθηκε το ζήτημα του Ταμείου Αξιοποίησης Δημόσιας Περιουσίας.

Αύριο το πρωί θα γίνει ο τελικός γύρος των διαπραγματεύσεων και εν συνεχεία οι Ντέκλαν Κοστέλο (ΕΕ),Ράσμους Ρέφερ (ΕΚΤ), Νίκολα Τζιαμαρόλι (ESΜ) και Ντέλια θα αναχωρήσουν από την Αθήνα.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ