ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Η φορολόγηση των εταιρειών του διαδικτύου και Ιταλία στο επίκεντρο της ευρωζώνης

Η φορολόγηση των εταιρειών του διαδικτύου και Ιταλία στο επίκεντρο της ευρωζώνης
FRANCOIS LENOIR/Reuters

Η φορολόγηση των εταιρειών του διαδικτύου, τα κρυπτονομίσματα και η Ιταλία βρέθηκαν στο επίκεντρο των ερωτήσεων που δέχτηκαν οι Ευρωπαίοι αξιωματούχοι προσερχόμενοι στο Eurogroup της Βιέννης.

Ο επικεφαλής του Eurogroup Μάριο Σεντένο ερωτηθείς για την Ιταλία εξέφρασε την βεβαιότητα ότι η χώρα θα λάβει αποφάσεις για τα δημοσιονομικά της που θα βρίσκονται εντός του ευρωπαϊκού πλαισίου και εκτίμησε ότι θα υπάρξουν παραγωγικές συζητήσεις με τις ιταλικές αρχές.

Ο Ευρωπαίος Επίτροπος αρμόδιος για τις οικονομικές και νομισματικές υποθέσεις Πιέρ Μοσκοβισί δέχτηκε ερωτήσεις για την φορολόγηση των εταιρειών του διαδικτύου και τόνισε απ’ την πλευρά του ότι τον να υπάρξει ένας φόρος διαδικτύου (digital tax) είναι κάτι το εφικτό και κάτι το οποίο επιβάλλεται από τη στιγμή που αυτές οι εταιρείες καταγράφουν πάρα πολύ μεγάλα κέρδη.

Ο αντιπρόεδρος της Κομισιόν Βάλντις Ντομπρόβσκις έκανε κι αυτός απ’ την πλευρά του αναφορές στο φόρο διαδικτύου αλλά απάντησε και σε ερωτήσεις σχετικές με το πως η Ευρωπαΐκή Επιτροπή σκοπεύει να διευθετήσει το ζήτημα των κρυπτόνομισμάτων. Όπως τόνισε την παρούσα περίοδο επιχειρείται μία κανονιστική χαρτογράφηση των κρυπτονομισμάτων για τον χρόνο ολοκλήρωσης της οποίας δεν θέλησε να απαντήσει.

Τέλος και ο υπουργός της Κύπρου Χάρης Γεωργιάδης εμφανίστηκε από την πλευρά του θετικός στην επιβολή φόρου διαδικτύου τόνισε ωστόσο πως θα πρέπει να γίνει μετά από πολύ εμπεριστατωμένη σκέψη.

Ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος προσερχόμενος στο Eurogroup δεν έκανε δηλώσεις.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ